Відставки та скандали в уряді: міністри тримаються, їхні підлеглі йдуть

20 Травня 2015, 10:40

Структура виконавчої влади в Україні налічує 62 органи. Це 17 міністерств та 45 агенцій, інспекцій та державних служб. Тиждень.ua підрахував, скільки чиновників найвищого рівня втратили посаду за час роботи уряду Арсенія Яценюка.


Відставка Білоуса з можливим підвищенням

23 березня під час засідання уряду голова Державної фіскальної служби (ДФС) Ігор Білоус попросив прем'єр-міністра про відставку. Арсеній Яценюк її прийняв і доручив міністру фінансів провести впродовж двох тижнів конкурс на посаду голови ДФС.

Водночас, Яценюк доручив Генпрокуратурі перевірити діяльність Білоуса на посаді. За місяць до того, 24 лютого, Яценюк відсторонив усе керівництво ДФС (окрім Білоуса відсторонили його заступників Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка) та призначив службове розслідування його діяльності. Причиною розслідування стала сфотографована журналістами переписка депутата від «Економічного розвитку» Віталія Хомутинніка і очільника Одеської області Ігоря Палиці, у якій вони обговорювали суми поборів та видатків на одеській митниці.

За майже два місяці після відставки Білоуса та інших керівників ДФС жодної інформації про результати службового розслідування Кабміну або перевірки прокуратури не оприлюднили. Між тим, 21 квітня у ЗМІ повідомили, що Білоус є головним претендентом на посаду очільника Фонду держмайна.


Звільнення Гордієнка та звинувачення у корупції

4 квітня Кабмін ухвалив рішення звільнити Миколу Гордієнка з посади голови Державної фінінспекції (ДФІ). За інформацією уряду, таке рішення ухвалили після службового розслідування, яке виявило «численні порушення законодавства» у ДФІ. Гордієнка також відсторонили від посади за місяць до того – 11 березня – на час розслідування.

18 березня Гордієнко оприлюднив заяву, де звинуватив уряд Яценюка у корупції. За його словами, під час перевірок ДФІ встановили факти корупції в Кабміні на суму 7,58 млрд грн у 2014 році. За словами Гордієнка, «уряд блокує розкриття корупційних схем часів Азарова».

Пізніше у прокуратурі повідомили, що за фактами, викладеними Гордієнком відкрили 12 кримінальних проваджень та додали, що «провадження відкрили ще до заяв» екс-голови ДФІ. Між тим, у цих провадженнях «по присутніх в Україні посадовцях підозр немає», – розповів голова Антикорупційного управління ГПУ Павло Жебрівський.

15 травня, на засіданні Верховної Ради, доповідаючи про розгляд вказаних проваджень, заступник генпрокурора Володимир Гузир заявив: «Підняті питання щодо корупційних дій уряду і його голови Яценюка наразі не знайшли підтвердження».


Дві «зміни влади» у ДСНС

25 березня правоохоронці затримали голову Держслужби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Сергія Бочковського, а також його заступника Василя Стоєцького. Затримання відбулося під час засідання уряду, яке транслювали у прямому ефірі національного телебачення.

 

Слідчий, який веде справу, пояснив, що кримінальне провадження відкрили за зверненням народних депутатів. За його словами, Бочковського і Стоєцького підозрюють в організації корупційних схем тендерної закупки паливно-мастильних матеріалів у компаній Лукойл, Альянс та інших за завищеними цінами.

Вже за три дні суд підтримав клопотання Генпрокуратури щодо утримання Бочковського під вартою на два місяці, якщо він не внесе 1,184 млн грн застави. Вже 1 квітня колишнього голову Державної служби надзвичайних ситуацій під заставу в розмірі мільйон і майже 200 тисяч гривень випустили з Лук'янівського СІЗО. Того ж дня з-під варти вийшов і Стоєцький.

25 березня, одразу після затримання керівництва ДСНС, тимчасовим виконуючим обов’язки служби став радник голови МВС Зорян Шкіряк, який за спинами Бочковського і Стоєцького пильно спостерігав за їхнім арештом.

На цій посаді Шкіряк протримався лише до 12 травня, коли пішов у відставку після скандалу з евакуацією українців після землетрусу у Непалі. 

20 травня Шкіряк повідомив, що повертається до роботи в МВС на посаду радника міністра Авакова.

Нагадаємо, літак Іл-76 Міноборони на шляху до Гімалаїв ламався кілька разів.

Вже третім навесні головою ДСНС призначили Миколу Чечоткіна, який працює рятувальником понад 15 років, і був заступником голови ДСНС від 31 березня.

Також читайте: Скандали в ДСНС: від корупційних тендерів до провальної експедиції в Непал.


Відставка Чеботаря та вимоги відставки Авакова

13 травня стало відомо, що у відставку пішов заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар. У його заяві, опублікованій прес-службою МВС, йдеться, що таке рішення викликане «систематичним цькуванням у вигляді замовних публікацій наклепницького характеру в засобах масової інформації, у зв’язку з розповсюдженням неправдивої інформації, яка паплюжить не тільки моє ім’я, але й Міністерство внутрішніх справ, у зв’язку з тиском на мою сім’ю у вигляді переслідувань, залякувань, погроз та  незаконного стеження за мною і моєю сім’єю, включаючи доньку і навіть чотирирічну внучку».

Останній скандал, після якого Чеботар пішов у відставку, пов’язаний з побиттям знімальної групи програми «Наші Гроші» телеканалу ZIK поблизу маєтку у Лісниках під Києвом, який зареєстровано на дочку Чеботаря – Оксану. Згодом стало відомо, що серед найактивніших нападників на журналістів був зять Чеботаря.

Водночас, напад на журналістів не був єдиною причино закидів щодо діяльності Чеботаря. Нардеп від «Самопомочі» Єгор Соболєв повідомив, що відставки міністра вимагали вже давно, а через зволікання він зареєстрував постанову про звільнення Арсена Авакова з посади голови МВС. Ініціаторами постанови разом з Соболєвим стали ще 17 нардепів.

Читайте також: Відставка Авакова може спричинити кризу в коаліції – політолог


Відставка Саші Боровика

14 травня перший заступник міністра економіки України Саша Боровик заявив, що йде з посади.

За його словами, урядовці «заблокували мою електронну пошту і сказали моїй команді, що я не повернусь». 

Боровик пов’язує це з конфліктом із прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

Також, за його словами, міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус «втомився за нього боротися».

Водночас, у Мінекономрозвитку повідомили, що Боровик не міг звільнитися, оскільки не обіймав офіційну посаду.

Наступного дня під час години запитань до уряду у парламенті прем’єр-міністр Асеній Яценюк заявив, що Боровика відставили саме з ініціативи Абромавичуса.

Саша Боровик приїхав до України з Мюнхена, де працював у Akamai Technologies, а раніше понад десять років працював у корпорації Microsoft, де відповідав за юридичні питання в країнах центральної та східної Європи. У березні 2015 року президент Петро Порошенко надав йому українське громадянство.


Звільнення Олександра Єршова

Ввечері 19 травня стало відомо, що очільника Державтоінспекції Олександра Єршова звільнили з посади. Це сталося після того, як низка українських ЗМІ повідомила про приховування чиновником реальних статків. 

Так, 16 травня ЗМІ повідомили, що Єршов приховав від контролюючих органів своє нерухоме майно. А саме триповерховий маєток у Києві, в якому мешкав із сім'єю впродовж 8 років. Крім того, чиновник відмовився надати декларацію про доходи за 2014-й рік.

Згодом журналісти з'ясували, що члени родини Єршова мають кілька дорогих іномарок. Зокрема "Lexus RX 350", "Porsche Cayenne", "Range Rover" і "Toyota Land Cruiser". Найдешевша ("Lexus") вартує близько $70 тис.

Після цього посадовець подав рапорт про відставку. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков його підписав.

Крім того він повідомив, що за "фактами питань, порушених у пресі останнім часом", призначене службове розслідування.