Болгарський експерт: Олігархи є найбільшими опонентами реформ

15 Травня 2015, 14:58

В Україні немає жодного олігарха, який заробив би статки незалежно від держави. Про це в інтерв’ю «Українському тижню» зауважив колишній віце-прем’єр і міністр фінансів Болгарії Симеон Дянков.

«У теперішній ситуації, після багаторічної відсутності будь-яких реформ ви точно не знаєте, хто є внутрішнім ворогом. Чи це комуністи, чи колишні комуністи, чи колишні секретарі комсомолу. Мабуть, частина з них так само. Але, на мій погляд, багато противників реформ на сьогодні узагалі поза державним сектором. Це успішні бізнесмени, які, можливо, певний час були політиками», – розповів експерт.

«Особливо погано те, що всі ваші олігархи розбагатіли, «підгодовуючи» урядовців та чиновників. Навіть у Росії є частина олігархів, які стали заможними, займаючись інноваційним бізнесом, наприклад винайшли Яндекс, дещо з мобільних технологій або щось інше нове, завдяки чому створювалася вартість. В Україні я не можу назвати жодного олігарха, який заробив би статки незалежно від держави», – наголосив він.

Олігархи корумпували владу, і, на погляд Дянкова, сьогодні вони є найбільшими опонентами реформ.

«Можливо, тихо й таємно, але це помітне джерело опору. І воно робить боротьбу за проведення перетворень значно складнішою. Бо вам треба подолати не лише бюрократію чи колишніх комуністів, а й частину приватного бізнесу», – резюмує він.

Детальніше читайте у матеріалі «Симеон Дянков: Олігархи є найбільшими опонентами реформ» в черговому номері журналу «Український тиждень».