В’ятрович: війна підштовхнула все суспільство на переосмислення історії

8 Травня 2015, 16:45

Війна на Сході України спонукає до об’єднання українців, які у Другу світову перебували по різні боки фронту. Про це у коментарі Тиждень.ua заявив історик, директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

«Дуже довго українці, на жаль, боялися говорити правду про Другу світову війну та жили міфами. Радянськими міфами. І тільки теперішня війна штовхнула все суспільство на переосмислення історії», – зазначив В’ятрович.

На його думку, сучасні тенденції до примирення в суспільстві та серед ветеранів Другої світової зокрема викликані передусім новою загрозою.

«Це (переосмислення історії – Ред.) призвело до того, що ми краще розуміємо як Другу світову війну, так і теперішню війну. Це призвело до того, що внуки тих, хто по різні боки фронту воювали в часи Другої світової війни, сьогодні разом захищають Україну. Треба було, напевно, щоб Україна знову опинилася у такій важкій ситуації як зараз, саме це і стало вирішальним поштовхом до примирення як для ветеранів, так і для всього суспільства», – додав історик.

За словами В’ятровича, акції примирення сьогодні відбуваються як на громадському, так і на державному рівні.

«Вчора (на території Національного музею історії ВВВ відбувся День пам'яті "Примирення заради майбутнього"Ред.) це відбувалося на громадському рівні, сьогодні відбулася ще одна акція в такому ж контексті, коли під куполом Верховної Ради зібралися ветерани як Червоної армії, так і Української повстанської армії. І тим, і іншим дякував президент України», – наголосив він.

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада провела врочисте засідання, на якому вшанувала загиблих у Другій світовій війні.