Світ за тиждень: боротьба з тероризмом, вибори та поповнення у монаршій родині

8 Травня 2015, 19:00

США

7 травня Сенат США більшістю голосів (98 до 1) підтримали законопроект, який передбачає, що президент США Барак Обама представить Конгресу остаточний варіант ядерної угоди з Іраном, перш ніж адміністрація скасує економічні санкції щодо Тегерану. Як відомо, угода з Іраном передбачає обмеження ядерної програми на ослаблення санкцій Заходу.

Законопроект, прийнятий Сенатом передбачає, що Конгрес протягом певного терміну зможе заблокували угоду. Якщо ж він схвалить її, або не встигне опротестувати домовленості, президент Обама зможе в односторонньому порядку зняти частину санкцій з Ірану. У поєднанні з послабленням санкцій з боку європейських країн та ООН це дозволить угоді все одно бути виконаною. 

Як повідомляється, переговори з Іраном відновлять вже наступного тижня у Відні, з а цільовою датою підписання остаточної угоди вважають 30 червня.

Читайте також: Британія попередила ООН про активні ядерні закупівлі Ірану – ЗМІ

Департамент юстиції США проведе перевірку в поліції міста Балтимор щодо можливих проявів дискримінації з боку офіцерів та застосування ними надмірної сили.

Запит про перевірку надійшов від мера міста Стефані Ролінгс-Блейк після того, як у квітні 25-річний Фредді Грей отримав важкі поранення під час затримання поліцейськими, а згодом, після семи днів перебування в комі, помер. Інцидент викликав бурхливу реакцію громадськості, а мирні демонстрації переросли в сутички з поліцією та масові погроми. Наразі у Департаменті юстиції з'ясовують, чи не були порушені цивільні права Грея під час затримання, а офіцерам поліції, причетним до інциденту, пред'явили кримінальні звинувачення. Генеральний прокурор США, який відвідав Балтимор цього тижня, пообіцяв, що результати будуть оголошені в п'ятницю, 8 травня.

Наслідком спеціальної перевірки Департаменту юстиції у Балтиморі може стати угода, яка зобов'язуватиме місцеве управління поліції провести реформи. Для нагляду за їх реалізацією призначать незалежного спостерігача.

Читайте також: Протести у США: активісти проти застосування летальної сили поліцією

На 5 травня в Нью-Йорку організація «PEN-Америка», що займається захистом свободи слова, запланувала урочисту вечерю, на якій видання «Charlie Hebdo» повинне було отримати приз за мужність. Група з шести письменників вирішила бойкотувати захід, звинувативши французьке видання у «культурній нетерпимості».

Вони зазначили, що емігранти з арабських країн у Франції не можуть розраховувати на ті ж права та умови, що й французи. Разом з тим, висміювання релігійних почуттів мусульман лише погіршує ситуацію.

Читайте також: Карикатурист Charlie Hebdo припинив малювати Мухамеда

Канада

6 травня нижня палата парламенту Канади схвалила законопроект щодо боротьби з тероризмом, який значно розширює повноваження спецслужб країни.

Новий закон дозволить канадським спецслужбам діяти за кордоном та здійснювати превентивні арешти, а поліцейські зможуть затримувати людей без пред’явлення звинувачень. Крім того, документ передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду тероризму, в тому числі через Інтернет. Очікується, що канадський Сенат затвердить його до червня 2015 року.

Критики закону стверджували, що документ є надто загальним, і закликали його змінити. Однак їх наміри були безуспішними.

Велика Британія

4 травня стало відомими ім'я новонародженої доньки герцога і герцогині Кембриджських (принц Вільям та Кейт Міддлтон — ред.). Дівчинку, яка народилася вранці 2 травня в клініці St. Mary's Hospital в Лондоні, назвали Шарлотта Елізабет Діана.

Принцеса Шарлотта буде четвертою в черзі на британський престол після свого діда — принца Чарльза, батька — принца Вільяма, та старшого брата — принца Джорджа.

Консервативна партія Великої Британії та її лідер Девід Кемерон отримали остаточну пермогу на загальних виборах, які пройшли в країні 7 квітня.

За останніми даними, консерватори отримали 331 місце — на чотири більше, ніж потрібно для більшості у Палаті громад (всього 650 – ред.). Це перша настільки переконлива перемога партії з 1992 року. Також повідомляється, що лейбористи отримають 232 місця, Шотландська національна партія  – 56, Ліберальні демократи – 8, Партія незалежності (UKIP) та "зелені" – по одному, Партія Уельсу – 3. 

Суперники Кемерона – Ед Мілібенд, Нік Клегг і Найджел Фередж вже подали у відставку після провалу на виборах.

У своїй переможній промові біля прем'єрського офісу на Даунінг-стріт, 10 Кемерон заявив, що прагне “об'єднати країнута повторив заяву про наміри провести референдум щодо виходу з ЄС.

Тепер прем'єр-міністр Британії приступить до формування нового уряду, деякі призначення якого, як очікується, оголосять пізніше 8 травня.

Франція

5 квітня нижня палата французького парламенту затвердила новий законопроект, який надає державі широкі повноваження для нагляду за громадянами. Документ отримав назву «Французький Патріотичний акт» і передбачає, що силові структури зможуть використовувати спецзасоби для нагляду за приватними помешканнями, перехоплювати телефонні розмови, за допомогою  прикріплених до серверів «чорних ящиків» стежити за Інтернет-зв’язком.

Очікується, що верхня палата парламенту Франції – Сенат – голосуватиме за законопроект у червні.

Правозахисні групи розкритикували новий законопроект, зауваживши, що жорсткий режим можуть використовувати не лише для запобігання терористичним загрозам, а й у сфері зовнішньої політики, для відстоювання економічних і наукових інтересів.

Незважаючи на це, опитування, проведене компанією CSA для новинного сайту Atlantico, показало, що дві третини французів підтримують обмеження свободи задля боротьби з екстремізмом. Лише 32% респондентів висловилися проти «Французького патріотичного акту».

Читайте також: Країни Заходу розширюють повноваження спецслужб: закони, ініціативи та стратегії

Німеччина

5 травня північ Німеччини постраждала від сильної бурі. Стихія завдала суттєвої шкоди в Гамбурзі, Любеку та Бутцові. Щонайменше одна людина загинула.

Зокрема, у Бутцові вітер зривав дахи з будинків, кидав припарковані на вулицях автомобілі на відстань у 70 метрів. За даними місцевої влади, поранення внаслідок стихії отримали щонайменше 30 місцевих мешканців. Значних пошкоджень зазнали міська ратуша, будинки для літніх людей та церква. Через пошкодження місцевої лікарні частину хворих змушені евакуювати.

У Гамбурзі 26-річний чоловік загинув, а його вагітна подруга отримали поранення, коли сильний вітер відкинув їх машину. Через сильні вітри і грози зупинився громадський транспорт. Залізничне сполучення між Гамбургом і Любеком було заблокованим. Також повідомлялося, що в Гайленкірхене на північ від Ахена зафіксували швидкість вітру до 119 кмгод.

6 травня у Німеччині заарештували трьох чоловіків і жінку, які планували атаки на мечеті та притулки для мігрантів. Затримані є членами нового ультраправого руху, відомого як «Oldschool Society» в землі Північна Рейн-Вестфалія. 

У Міністерстві внутрішніх справ Німеччини оголосили про нові заходи через шокуючу статистику випадків насильства на тлі ксенофобії. Як відомо, Німеччина належить до країн ЄС, які щороку надають притулок найбільшій кількості мігрантів. За попередніми даними, кількість клопотань про притулок у 2015 році може зрости до 400 тисяч, що удвічі більше, ніж у 2014-му.

Міністр внутрішніх справ країни Томас де Мезьєр призначив на 8 травня зустріч зі своїми колегами з інших органів влади, щоб обговорити питання міграції. 

Сирія

Внаслідок авіаудару, який завдала сирійська армія, в горах поблизу кордону з Ліваном загинули кілька десятків повстанців. Як повідомляється, повстанці атакували сирійську армію з гірського району Каламун і вели бій бійців з шиїтським терористичним угрупованням «Хезболла», яке є одним із союзників президента Сирії Башара аль Асада.

Президент США Барак Обама продовжив на рік дію санкцій, введених щодо уряду Сирії. За його словами, дії режиму президента Сирії й надалі створюють загрозу національній безпеці, зовнішній політиці та економіці США.

Ємен

5 травня антиурядові сили хуситів обстріляли з мінометів і ракет типу «Катюша» прикордонне місто Наджран в Саудівській Аравії, внаслідок чого загинули три людини.

У відповідь саудити та сили арабської коаліції завдали понад 30 повітряних ударів по провінціях Сааде і Хадж, через що загинули щонайменше 43 цивільних, ще близько 100 отримали поранення.

Разом з тим працівники 22 гуманітарних місій, які працюють в Ємені повідомляють, що через брак палива в країні назріває гуманітарна катастрофа – цілі громади не мають доступу до чистої води, медичні установи зачинені або не можуть забезпечити навіть елементарні послуги. В країні, населення якої складає 20 млн, 80% мешканців голодують.

7 травня Ер-Ріяд запропонував п'ятиденне припинення вогню, щоб допомогти постраждалим цивільним з харчуванням, ліками і паливом за умови, що хусити складуть зброю. Але кілька годин хусити знову атакували населені пункти Саудівської Аравії, розташовані поруч з кордоном з Єменом. У відповідь саудити завдали авіаудару по провінції Саада, де зосередилися антиурядові сили.

Крім того, 8 травня стало відомо, що у Ємені внаслідок атаки американського безпілотника був убитий лідер терористичної організації "Аль-Каїда", яка взяла на себе відповідальність за атаку на редакцію журналу Charlie Hebdo в Парижі. 

Крім того,  аль-Ансі заявляв про свою причетність до викрадення американського журналіста Люка Сомерса, який потім загинув при спробі його звільнення спецслужбами США.

Про смерть Насера бін Алі аль-Ансі повідомили на сайті угрупування. Наразі США офіційно не підтвердили вбивство терориста.

Читайте також: Уряд США пропонує $20 млн винагороди за чотирьох лідерів ІДІЛу

Непал

Кількість жертв землетрусу в Непалі сягнула 8413 осіб. За останніми даними, кількість постраждалих від стихії склала 17 576 осіб.

Крім того, 260 осіб досі вважають зниклими безвісти.

Пакистан

В гірському районі Пакистану розбився військовий вертоліт, на борту якого перебували посли Філіппін, Норвегії, Нідерландів та Польщі.

Всього загинули шестеро людей — двоє пілотів, посли Філіппін, Норвегії, дружини послів Малайзії та Індонезії в Пакистані. Голландський та польський дипломати отримали поранення. Крім того повідомляється, що в аварії вижили ще 11 людей.

Лейф Ларсен, загиблий посол Норвегії в Пакистані

Пакистанські таліби заявили, що вони причетні до аварії, але уряд відхилив таку можливість. Міністр оборони Пакистану, Асіф Хаваджа, зазначив, що, за попередніми даними, це був нещасний випадок.