Сербія відмовилася будувати в себе “Турецький потік”

8 Травня 2015, 12:36

Сербія не планує будувати в себе продовження газогону "Турецький потік", оскільки не планує отримувати паливо з цього напрямку. Про це заявив в інтерв'ю російським ЗМІ президент Сербії Томіслав Ніколіч.

За його словами, енергетична безпека Сербії залежала від “Південного потоку” – наразі вже скасованого проекту Газпрому.

"Ми мали бути вузлом і транзитною країною, і прибуток від транспортування газу (з РФ до Європи — ред.) через територію Сербії був би значним", – зазначив Ніколіч.

За словами сербського президента, у них вже була домовленість з Москвою про фінансування Кремлем будівництва "Південного потоку" на території Сербії, а Белград повинен був повертати кредит з доходів від транзиту газу.

Під час будівництва “Турецького потоку” Сербії запропонували самостійно фінансувати будівництво ділянки трубопроводу.

Крім того, Ніколіч пояснив, що новий проект передбачає, що Сербія вже не буде транзитною і купуватиме газ як звичайний споживач.

Як повідомлялося, Росія і Туреччина домовилися про маршрут "Турецького потоку", довжина сухопутної частини якого складе 180 кілометрів, потужність – 63 мільярди кубометрів на рік.

Згодом стало відомо, що під час зустрічі у Будапешті глави МЗС Угорщини, Греції, Македонії, Сербії і Туреччини домовлялися про будівництво через території цих країн нового проекту Газпрому – газогону «Турецький потік». 

Нагадаємо, раніше участь сербських військових в параді 9 травня у Москві спровокувала бурхливі дебати всередині країни, зважаючи на прагнення Сербії до членства в ЄС.