Туск розповів, чому більшість європейських лідерів проігнорували парад Путіна

8 Травня 2015, 08:33

Більшість європейських лідерів не наважилися поїхати на парад Перемоги до Москви 9 травня, оскільки розуміють, яку перемогу Росія може святкувати наступною. Таку думку висловив президент Європейської ради Дональд Туск під час політичної дискусії на тему "Європейська інтеграція як урок, здобутий після Другої світової війни" в рамках відзначення 70-річчя її завершення у Гданську.

"Я глибоко вірю, що Європа по-іншому, ніж в 1939 році, може проявити відповідальність, що європейці можуть відчути відповідальність за весь континент, а не лише свою країну. Я переконаний, що європейці мають уявляти наслідки своїх дій. Тому, між іншим, так багато з нас не наважилося на участь в параді Перемоги (у Москві. – ред.). Ми включили уяву і почали думати: яку перемогу в майбутньому має на думці організатор цього параду", – заявив Туск.

Він підкреслив, що сьогодні зло знову стало реальністю, про що, за його словами, найкраще знає президент України Петро Порошенко. Туск додав, що про це також добре знають і у Брюсселі, де все частіше використовують слова: війна, криза, кров, смерть.

"Знаємо, що немає однозначних рішень в історії, знаємо, що, на жаль і на щастя, однозначно не виграє ані зло, ані добро. Але ми повинні бути добре підготовленими до подій, які ми не можемо передбачити", – підкреслив президент Європейської ради.

Він резюмував, що у контексті загроз, які зараз є на континенті, Європа може бути відповідальною і сильною.

Нагадаємо, Порошенко подякував усім світовим лідерам, які відмовилися їхати на парад до Москви.

Як відомо, Монголія, Індія та Китай офіційно підтвердили участь своїх військових у параді, присвяченому 70-ій річниці закінчення Другої світової війни, запланованому на 9 травня у Москві.

Тим часом, від поїздки до Москви відмовилися президент США Барак Обама, Франції Франсуа Олланд та лідер КНДР Кім Чен Ин. Канцлер Німеччини Ангела Меркель запрошення Путіна на парад відхилила, однак прибуде до Москви 10 травня, і спільно з Путіним покладе квіти до могили Невідомого Солдата.

Польща та країни Балтії також відхилили запрошення Путіна на парад 9 травня.

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка відмовився від поїздки, аргументувавши це тим, що прийматиме власний парад у Мінську.

Україна не братиме участі в параді у Москві та вважає святкування Дня Перемоги в країні, яка підтримує нацистські рухи, блюзнірством.