У Канаді хочуть розширити повноваження своїх спецслужб

7 Травня 2015, 12:39

У середу, 6 травня, нижня палата парламенту Канади схвалила законопроект щодо боротьби з тероризмом, який значно розширює повноваження спецслужб країни. Про це повідомили міжнародні ЗМІ.

Згідно з повідомленням, новий закон дозволить канадським спецслужбам діяти за кордоном, здійснювати превентивні арешти. Поліцейські зможуть затримувати людей без пред’явлення звинувачень. Крім того, документ передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду тероризму, в тому числі через Інтернет. Очікується, що Сенат затвердить документ до червня 2015 року.

Влада країни пішла на такий крок після атак на парламент восени 2014 року. Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер був переконаним прихильником законопроекту. Міністр оборони країни Джейсон Кенні також наголосив на необхідності протидії екстремістами.

«Існує висока ймовірність нападів джихадистів. Загроза тероризму ніколи не було більшою», – зазначив посадовець.

Критики закону стверджували, що документ є надто загальним, і закликали його змінити. Однак їх наміри були безуспішними.

«Цей законопроект майже напевно призведе до погіршення ситуації зі свободою слова», -зазначив Алан Вайс, професор гуманітарних наук в Йоркському університеті.

«Він наповнений туманними формулюваннями, що зробить можливим для уряду маркувати практично все, з чим він не згоден, як шкідливе для національних інтересів Канади», – додав науковець.

Нагадаємо, у жовтні 2014 року бойовик застрелив солдата біля Національного меморіалу війни в Оттаві, а потім напав на будівлю парламенту Канади, розташовану поруч.

За два дні до цього чоловік, який, за повідомленнями правоохоронців, перебував під впливом пропаганди бойовиків ІДІЛу, напав на двох солдатів на автостоянці в Квебеку. Перш ніж нападника застрелили, він убив одного військового, а іншого поранив.