У МЗС Сербії радили президенту не відправляти сербських військових на парад до Москви

7 Травня 2015, 11:41

Президент Сербії Томіслав Ніколіч відхилив зауваження МЗС з приводу участі сербських військових у параді 9 травня у Москві. Про це повідомило видання Blic.

Згідно з повідомленням, участь сербських військових у московських урочистостях спровокувала бурхливі дебати всередині країни, зважаючи на прагнення Сербії до членства в ЄС.

Як повідомляється, сербське Міністерство закордонних справ рекомендувало президенту Ніколічу, щоб армія не брала участі в церемонії, і, якщо керівництво країни все ж вирішить летіти до Москви, до складу делегації включити ветеранів Другої світової війни.

Незважаючи на це, 6 квітня як верховний головнокомандувач Збройних сил Ніколіч прийняв рішення відправити на парад у Москві 75 солдатів,  більшість з яких належать до елітних підрозділів.

Разом з тим міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич 9 травня буде присутнім на церемонії, присвяченій Дню Перемоги, в Києві.

Нагадаємо, раніше Монголія, Індія та Китай офіційно підтвердили участь своїх військових у параді, присвяченому 70-ій річниці закінчення Другої світової війни, запланованому на 9 травня у Москві.

Як відомо, від поїздки до Москви відмовилися президент США Барак Обама, Франції Франсуа Олланд та лідер КНДР Кім Чен Ин.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель запрошення Путіна на парад відхилила, однак прибуде до Москви 10 травня, і спільно з Путіним покладе квіти до могили Невідомого Солдата.

Польща та країни Балтії також відхилили запрошення Путіна на парад 9 травня.

Україна теж не братиме участі в параді у Москві та вважає святкування Дня Перемоги в країні, яка підтримує нацистські рухи, блюзнірством.

Аляксандр Лукашенка відмовився від поїздки, аргументувавши це тим, що прийматиме власний парад у Мінську.

Читайте також: Серби більше люблять Росію, однак хочуть, щоб їхні діти жили в ЄС