Головні місця концентрації сил бойовиків і переміщення техніки на Донбасі. Дані ІО

13 Травня 2015, 19:48

Тиждень.ua зібрав розвіддані групи "Інформаційний опір" за останній місяць щодо перекидань бойовиками техніки й живої сили в зоні АТО.

На початку квітня ІО повідомив, що бойовики (а точніше їхні куратори на Донбасі із числа представників російського командування) отримали завдання:

 – завершити доукомплектування формувань "ДНР-ЛНР", особливо на Донецькому та Артемівському напрямках, де на базі "Горлівського гарнізону" сформоване найпотужніше групування терористів; а також на півночі Луганської області (у напрямку Щастя та Станиці Луганської) та на Приморському напрямку (Маріуполь);

– створити єдину структуру терористичних формувань з єдиною системою управління. Головне завдання – всі бандформування на Донбасі взяти під єдиний контроль;

– створити єдину систему тилового забезпечення обох "армійських корпусів" за рахунок ресурсів, перекинутих із Росії.

 – створити єдину систему підготовки особистісного складу.

Ситуація на сході України на 13 травня (Український Кризовий медіацентр)

Луганськ

1 квітня розвідка зафіксувала в Луганську створення чотирьох великих парків бойової техніки, що належить різним формуванням "ЛНР" і замаскованим під місцевих бойовиків підрозділам збройних сил РФ.

Через Луганськ до Станиці Луганської проїхала колона з трьох критих вантажівок і шести ББМ (дві БМП-2 і чотири БТР-80).

У ніч на 10 квітня в районі Майорського вночі зафіксували зосередження бронетехніки: 15-16 танків і близько 20 ББМ у другому ешелоні.  Також помітили переміщення у напрямку Станиці Луганської через східну околицю Луганська бронегрупи з чотирьох одиниць ББМ (дві БМП-2, одна БМП-1 та один БТР-80), також у складі колони – два «Урали» (один із зенітною установкою ЗУ-23-2 і один з боєприпасами і ЗІП).

12-13 квітня зафіксували переміщення щонайменше 35 одиниць бойової техніки терористів через Луганськ і далі через підконтрольний бойовикам відрізок «Бахмутської» траси перекатом бронетехніки у бік позицій українських військ в районі Новотошківки, Кримського та Трьохізбенки. За дві доби бойовики перемістили сім одиниць бронетехніки (спочатку чотири одиниці – два танки і дві БМП-1, потім три одиниці – два танка і один БТР-80), а також 12 транспортних одиниць (з них три автоцистерни).

20 квітня Луганськ терористи перетворили на один великий військовий табір: шість великих окремих формувань загальною чисельністю 5,5-6 тис осіб (у їх складі – як військовослужбовці ЗС РФ, замасковані «під ополчення», так і російські найманці і місцеві бойовики). Ще близько трьох тисяч російських військовослужбовців, найманців з РФ і бойовиків «ЛНР» зафіксували в селищах поблизу Луганська (в основному – в Кам'янобрідському районі та в районі, прилеглому до Станиці Луганської). Південніше Луганська – скупчення артилерії терористів.

У районі Лутугиного на місцеву перевалочну базу бойової техніки прибула з РФ чергова партія БТР (12 одиниць) для комплектування нової батальйонно-тактичної групи. Також з цієї бази готувалися до перебазування на північний напрямок шість танків (три з них – Т-72Б3).

Також на позиції в районі Кримського з Дебальцевського напрямку (за попередніми даними – з Чорнухиного) прибув підрозділ бойовиків чисельністю 130-140 осіб.

У складі підрозділу – вісім БТР і БМП, 6-гарматна батарея 120-мм гармат 2Б16 «Нона-К» (буксирували автомобілі ГАЗ-66).

22 квітня у Луганськ з району Краснодону та Свердловська протягом доби перемістилися 16 одиниць техніки – в основному БТР і МТ-ЛБ (11 одиниць), три танки і дві БМП-2.

23 квітня у район Новотошківки і блок-поста №29 прибули 5-6 танків і 11 ББМ бойовиків. Також зафіксували перекидання по контрольованій бойовиками частині Бахмутської траси до Кримського чотирьох 120-мм мінометів.

У напрямку Станиці Луганської терористи розгорнули свіжий піхотний підрозділ (80-90 осіб), проводячи ротацію своїх підрозділів (більша частина «змінюваних» підрозділів перекидається в Луганськ). Сили АТО відзначили перегрупування ворожої бойової техніки. Бойовики облаштували нові вогневі позиції на передньому краї.

24 квітня терористи посилилися в районі Щастя: перекинули з боку Металіста мобільну групу бойовиків чисельністю 40-50 осіб на чотирьох КамАЗ і трьох БМП-2.

Опорний пункт російсько-терористичних військ в районі Веселої Гори посилили двома БМП-2 та двома мінометами калібру 120 мм.

30 квітня на схід траси Красний Луч – Лутугине розгорнулася батальйонно-тактична група (БТГ) російсько-терористичних військ при 27 одиницях бронетехніки (в тому числі 8 танків).

Терористи маскували техніку в приватному секторі в селищах Стукалова Балка, Шишкова, Світле, Обозне. Північніше Луганська на ділянці від Веселої Гори до Станиці Луганської бойовики зосередили не менше 30 танків і близько 45-50 ББМ.

На схід від Луганська (Миколаївка – Лобачеве) помітили нову артилерійську групу терористів (укомплектовану росіянами).

5 травня ІО повідомив, що протягом останніх трьох діб бойовики активно перекидали техніку з польових баз і таборів у центральні частини Донецька і Луганська: танки типу Т-64Б, Т-72БА і Т-72Б3, ББМ – БМП-2, БТР-80, а також 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", установки ЗРК "Стріла-10М" на МТ-ЛБ, 152-мм буксирувані знаряддя 2А65 "Мста-Б", РСЗВ БМ-21 "Град".

6 травня північніше Луганська перекинули угруповання до 70 осіб живої сили та трьох одиниць РСЗВ «Град» (прибули в район Веселої Гори). Також посилився лівий фланг угруповання «ЛНР». Від Брянки в сторону Первомайська перекинули шість одиниць бронетехніки (в тому числі три танки).

7 травня бойовики посилено перекидали зенітні установки ЗУ-23-2 на певні ділянки – в район Бахмутської траси, в район Веселої Гори, в район Авдіївки (всього 9 одиниць). 

8 травня в основному транспорт рухався в районі Луганська, між Алчевськом, Стахановом, Первомайськом, а також між Макіївкою, Горлівкою і Єнакієвим. Також інтенсивне переміщення конвоїв зафіксували в Донецьку і на напрямку Тельманове-Новоазовськ.

12 травня до Кримського, в район блок-поста №29 і в район Новотошківки бойовики перекинули з району Алчевська та Перевальська поповнені підрозділи з бандформування «Прізрак» (зафіксовано прибуття двох груп бойовиків по 110-120 осіб кожна). Від Слов'яносербська до Кримського відбулося приховане перекидання артилерії (в основному реактивної, перекатами по 1-2 установки) і бронетехніки.

13 травня зафіксували перекидання 11 одиниць бронемашин (ББМ) бойовиків східніше Луганська на Миколаївку до району Станиці Луганської

Артемівськ, Первомайськ

На початку квітня на Артемівському напрямку зазначено прибуття з Донецька двох тактичних груп ротної ланки, розгорнутих на флангових позиціях в районі Луганського і Світлодарська.

У ніч на 10 квітня відбулося перекидання «північним» маршрутом посиленої («штурмової») роти (65-70 осіб) військ РФ (військовослужбовці РФ замасковані під місцевих бойовиків). Підрозділ перемістився в район Брянки.

20 квітня в смузі Донецьке – Фрунзе противник перегрупував сили. Військові помітили перекидання партії бронетехніки (у тому числі, трьох танків) у бік Новотошківки.

На перегоні між Алчевськом і Стахановим сили АТО помітили колону з шести армійських вантажівок, двох спецавтомобілів і одного автобуса з затемненими вікнами в супроводі одного УАЗ-469 і двох БТР-80.

23 квітня Через Алчевськ і Стаханов на передові позиції бойовиків в районі Первомайська та Брянки вийшла ще одна бронегруппа з семи одиниць ББМ.

24 квітня кілька формувань «Горлівського гарнізону» бойовиків здійснили перегрупування з південно-західного сектору на Артемівський напрямок та перекинули 12 одиниць техніки (у тому числі шість танків).

27 квітня у районі Красного Пахаря командування терористів перекинуло на передові вогневі позиції мінометну батарею (п’ять 120-мм мінометів), одночасно на позицію прибув піхотний взвод на трьох БМП-2, посилений танком.

6 травня бойовики посилили флангові угруповання по відношенню до українських військ, зосереджених у районі Світлодарськ – Артемівськ.

7 травня на Луганському напрямку зафіксували переміщення (через Краснодон з боку РФ) танкового підрозділу у супроводі мотопіхотної групи (12 танків і чотири одиниці ББМ – три БМП-2 та один – БТР-70), а також п'ять одиниць автомобільного транспрорту (криті вантажівки) з живою силою. Напрямок руху – Первомайськ.

7 травня флангова позиція бойовиків в районі Горлівки (від Майорського до Світлодарська) за добу була посилена мінометною батареєю, також у цей район перекинули три танки і чотири ББМ.

8 травня на лівий фланг Світлодарськ-Миронівського плацдарму перекинули не менше 10 танків, мотопіхотний підрозділ у складі 90 осіб на 11 БМП-2 і БТР-80, 82-мм міномети і ПТРК.

13 травня на лінії Світлодарськ – Луганське помітили появу нової тактичної групи противника. Діюча в цьому ж районі бронегрупа бойовиків отримала посилення – ще чотири танки і три ББМ (два БТР-80 і один МТ-ЛБ) зі складу «Горлівського гарнізону» терористів.

Горлівка, Дебальцеве

1 квітня із Перевальська до Чорнухиного прослідували три МТ-ЛБ і одна БМП-2.

На під'їзних шляхах до Дебальцевого терористи розвантажили три вагони з боєприпасами – в основному 122-мм НКРС (некеровані реактивні снаряди) для РСЗВ «Град» (боєприпаси відвезені в район Чорнухиного).

По південному маршруту також тривало перекидання матеріально-технічних ресурсів, предметів постачання і бойової техніки в район Донецька і південніше цього населеного пункту. Разом зафіксовано близько 34 одиниць техніки (з них 26 одиниць – транспорт постачання).

Північніше Дебальцевого було зосереджено 22-24 танки терористів, 38 ББМ, до 1,5 тис. осіб у складі трьох основних тактичних груп батальйонного рівня і дрібніших формувань. Артилерія, що їх підтримує, відтягнута за трасу Луганськ-Донецьк.

9 квітня танкова тактична група на марші (слідувала через Луганськ) вийшла на Першотравнево-Стахановський напрямок, частина танків (сім машин) пішла в сторону Горлівки.

9 квітня зросла кількість колон постачання – 44 транспортних одиниці (здебільшого через «північний» маршрут, значна кількість автотранспорту зафіксована на перегоні Красний Луч-Дебальцеве (21 машина, в складі двох колон), а також між Алчевськом і Стахановим (13 армійських вантажних автомобілів, також у складі двох колон).

12-13 квітня розвідники помітили переміщення 33 транспортних одиниць «північним» маршрутом (24 одиниці пройшли через Алчевськ та Красний Луч на Дебальцеве).

14 квітня у бік Горлівки через Єнакієве прослідував підрозділ бойовиків на чотирьох БТР-80 і трьох вантажних автомобілях (за попередніми даними, автотранспортом перевозилися модернізовані російські ПТРК).

«Південним» маршрутом (через Сніжне-Шахтарськ-Зугрес) у ніч з 12 на 13 квітня пройшла колона бойової техніки. За попередніми даними, перекидалася неповна батарея ЗРК «Тор-М1».

15 квітня в зоні АТО зафіксували переміщення 27 транспортних одиниць, в основному «північним» маршрутом – за Дебальцеве, пройшовши від Луганська через Алчевськ в сторону Єнакієвого і Горлівки. Ще одна колона пройшла через Амвросіївку на Старобешеве, друга – на Сніжне.

У районі Красного Луча у напрямку на Фащіївку та Дебальцеве зафіксували переміщення чотирьох критих вантажних автомобілів у супроводі однієї БМП-2.

Через Вуглегірськ на Горлівку проїхала колона бронетехніки (одна КШМ, вісім танків, дві БМП-1, три БТР-80 і один БТР-70).

21 квітня Угруповання терористів були зосереджені в трикутнику Горлівка – Ясинувата – Єнакієве, а також в районі Первомайськ – Стаханов – Фрунзе.

23 квітня бойовики здійснили перекидання через Єнакієве в Горлівку посиленої зведеної мотострілецької роти бойовиків (15 ББМ, включаючи 6 БМП-2, а також чотири танки типу Т-72БА).

24 квітня східніше позицій українських військ у районі Луганського і Миронівського з’явилися три «кочівних» танки бойовиків, перекинутих із боку Брянки.

У північну частину Горлівки перекинули засоби ППО (дві установки «Стріла -10м» і дві ЗУ-23-2).

30 квітня зафіксовано рух колони автотранспорту через Дебальцеве в сторону Єнакієвого – Горлівки (11 одиниць в супроводі 2 МТ-ЛБ, танка і 1 БМП-2)».

Бойовики продовжили «повертати» в «Горлівський гарнізон» важке озброєння і артилерію.

У районі Чорнухиного з'явився новий артилерійський самохідний підрозділ, замаскований у місцевих лісосмугах.

6 травня через Макіївку триває перекидання сил і засобів у райони Єнакієвого і Горлівки. Крім цього, помітили проходження двох конвоїв з бойовою технікою.

8 травня у північну і північно-східну частину «Горлівського гарнізону» прибуло посилення. До раніше перекинутої в цей район бронетехніки протягом двох  діб перемістилися через Єнакієве шість танків, три установки «Стріла-10М» і близько восьми одиниць ББМ.

Донецьк

1 квітня через Макіївку в бік Донецька пройшли два автомобілі з зенітними установками ЗУ-23-2 і чотири вантажівки з 120-мм мінометами. Через Єнакієве на Ясинувату пройшла колона з трьох танків, двох зачохлених установок РСЗВ БМ-21 «Град» і двох МТ-ЛБ.

Зосереджена в районі Старобешевого ротна тактична група бойовиків висунулася в бік фронту (на захід і північний захід від Тельманового з можливістю висунення на Докучаєвськ).

10 квітня на перегоні Олександрівське – Алчевськ – Дебальцеве зафіксували три транспортних колони, у кожній щонайменше 10 критих вантажних армійських автомобілів.

Крім того, здійснювався інтенсивний рух вантажного автотранспорту від Старобешевого і Комсомольського на Тельманове та Докучаєвськ.

Відбулося перекидання через Макіївку і Єнакієве на Ясинувату і в Куйбишевський і Київський райони Донецька боєприпасів і палива. Помітили 22 транспортних одиниці.

14 квітня ІО повідомив, що, триває концентрація живої сили і бойової техніки терористів в районі Докучаєвськ-Тельманове, обладнання нових позицій за Старобешевим у бік Нової Ласпи і Докучаєвська. Всього за добу зафіксували переміщення в цей район шести одиниць ББМ (в основному МТ-ЛБ з ПТРК «Штурм-С»), а також шести танків.

Також чергова партія бронетехніки прибула до складу Ясинуватської групи російсько-терористичних військ (чотири танки і шість ББМ), а у Київський район Донецька бойовики перекинули два танки, що пройшли ремонт.

15 квітня у Донецьк через Макіївку зайшли сім танків (два з них – відновлені після боїв у Дебальцевому). Колона проїхала з бойовою охороною (дві БМП-2).

У район Тельманового зафіксували перекидання чотирьох одиниць бронетехніки (три одиниці БМП-2, одна – МТ-ЛБ).

Крім того, у Куйбишевському районі Донецька зафіксували поповнення бойовиків (100-120 осіб). У складі підрозділу – п'ять танків і три вантажних автомобілі, 120-мм міномети.

Колона з восьми армійських вантажівок проїхала через Куйбишевський район Донецька на північ у бік Ясинуватої.

У промзоні Донецька бойовики ліквідували свою тимчасову базу з техобслуговування та ремонту бронетехніки. Керівництво терористів прийняло рішення про її перенесення в бік Макіївки, далі від «лінії фронту». Всього на ділянці між Мар'їнкою та Авдіївкою терористи зосередили до 50 танків різних типів і модифікацій (з них до 12 одиниць знаходяться в небоєготовному стані на різних стадіях ремонту).

21 квітня у Донецьку бойовики сформували бронегрупи по 60- 70 осіб. Спеціально для цих груп противник накопичував паливо і боєприпаси в Петровському, Куйбишевському та Київському районах Донецька.

22 квітня у Донецьку бойовики провели перегрупування сил і засобів, концентруючи основну  частину в Куйбишевському і Петровському районах міста, а також посилюючи підрозділи, розташовані в Київському районі, перекиданням підкріплень з південного напрямку. 

У Куйбишевському та Київському районах Донецька зафіксували два польових парки бойової техніки (у кожному налічується 30-35 одиниць бронетехніки).

Живу силу та спорядження перекинули в Петровський район Донецька і на вогневі позиції мінометів і артилерії, що «працюють» по Пісках, Опитному і Авдіївці.

27 квітня через Вуглегірськ у напрямку на Ясинувату послідували два мотопіхотних підрозділи бойовиків, посилених танками. У першому зафіксовано 14 ББМ (МТ-ЛБ, БМП-1,2) і кілька БТР-82А. У другому – 16 гусеничних ББМ і 6 вантажних автомобілів.

На території одразу кількох логістичних складів і терміналів, розташованих в Куйбишевському і Петровському районах Донецька, терористи облаштували щось на зразок парків бойових машин.

29 квітня військові помітили перекидання через кордон з території Росії в районі Амвросіївки у бік Старобешевого мотострілецького підрозділу ЗС РФ, посиленого танковим підрозділом. У складі підрозділів – 16 ББМ (в основному БМП-1,2), а також вісім одиниць танків (в основному Т-72БА, кілька одиниць Т-72Б3, кілька БТР-80 і БТР-80А, шість вантажівок і спецавтомобілів. Відзначається також наявність у складі колони двох установок «Стріла-10М», двох одиниць БРДМ і одного БТР-60ПБ.

30 квітня відбулося накопичення автомобільного транспорту на ділянці між Краснодоном і Красним Лучем, а також інтенсивний рух автотранспорту через Сніжне і Амвросіївку у двох напрямках – до Старобешевого (частково далі до Тельманового) і до Донецька – Макіївки.

Як уже зазначалося, 5 травня ІО повідомив, що протягом останніх трьох діб бойовики активно перекидали техніку з польових баз і таборів у центральні частини Донецька і Луганська: танки типу Т-64Б, Т-72БА і Т-72Б3, ББМ – БМП-2, БТР-80, а також 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика", установки ЗРК "Стріла-10М" на МТ-ЛБ, 152-мм буксирувані знаряддя 2А65 "Мста-Б", РСЗВ БМ-21 "Град".

8 травня зафіксували переміщення двох підрозділів терористів загальною чисельністю до двох посилених рот, при 14-15 одиницях бронетехніки і 20 одиницях автотранспорту, через Макіївку у напрямку Донецька та Ясинуватої.

12 травня ІО повідомив, що техніка, привезена в Донецьк начебто для параду 9 травня, з міста не виводиться. У Петровському і Куйбишевському районах Донецька зосереджені відразу декілька підрозділів і бронетехніки бойовиків, в основному в напрямку Красногорівки (фактично дві батальйонно-тактичні групи – БТГ).

У районі Іловайська з’явилася група реактивної артилерії бойовиків (шість установок РСЗВ БМ-21 «Град»). У Торезі зафіксували розвантаження також БМ-21 «Град» (чотири установки).

13 травня через Макіївку в Донецьк прибули дві групи бойовиків по 50-60 осіб. Крім того, зі складу тактичної групи терористів, зосередженої в районі Ясинуватої, в південні райони Донецька перекидається бронетехніка (зафіксований маневр танкової групи з семи одиниць, у супроводі спецтранспорту). В Іловайськ зайшов ешелон із танковими двигунами з Росії.

Маріуполь

9 квітня бойовики надіслали поповнення на Приазовський напрямок – у район Новоазовськ-Октябр-Безіменне. ІО зазначив, що кількість російських найманців у складі поповнень знизилася, основна частина – місцеві бойовики "ДНР" (найманці з громадян РФ фіксуються в основному у складі екіпажів бойової техніки, яку перекидають з РФ). У цей район перекинуто 550-600 осіб.

Також військові повідомили про нові зосередження бандформувань на північ від кордону Павлопіль-Широкине (в районі Чермалика).

20 квітня відбулося доукомплектування та ротація тактичних груп бойовиків, які ведуть бої за Широкине і в районі Павлополя. У район Широкиного перекинули тактичну групу терористів чисельністю до 120 осіб.

21 квітня ІО повідомив, що дві доби тому бойовики демонстративно відвели від Широкиного танковий підрозділ (5 танків), проте через добу в цей район були перекинуті 4 танки і 4 ББМ (3 БМП-2 і 1 БТР-80).

Також в район Широкиного на чотирьох вантажівках прибула з Новоазовська чергова партія бойовиків (приблизно 45-50 осіб), зі стрілецькою і важкою піхотною зброєю, включно з гранатометами. На північний схід від Широкиного терористи змінили вогневі позиції своїх мінометних підрозділів.

22 квітня у районі Тельманового бойовики облаштували взводний опорногий пункту (західніше населеного пункту).

23 квітня відбувалося нарощування бойовиками тактичної групи, яка веде бої за Широкине. Зокрема, військові помітили перекидання двох груп бойовиків по 30-40 осіб транспортом на північ від Новоазовська та в район Октября. У самому Новоазовську, зосередився резерв бронетехніки (14 одиниць, з них п’ять танків).

24 квітня від Комсомольського на південний напрямок перекинули мотопіхотну групу бойовиків (12 одиниць ББМ, включно з сімома одиницями БТР-80, 80А, а також БМП-2 і МТ-ЛБ з мінометами, всього приблизно до 150-160 осіб).

24 квітня бойовики перекинули боєприпаси і спорядження (16 одиниць) від Старобешевого і Амвросіївки на південний напрямок – частково до Докучаєвська, частково до Тельманового і далі на південь до Новоазовська.

27 квітня бойовики перекинули через Максимове і Тельманове на ділянку Чермалик-Павлопіль-Широкине 11 одиниць броньованої техніки і близько 50 терористів, які прибули з північного напрямку (у складі групи три 120-мм міномета і два ПТРК).

29 квітня у районі Новоазовська тактична група російсько-терористичних військ (всього близько 350-400 осіб) висунулася безпосередньо до переднього краю. У групи наявні близько 20 одиниць бронетехніки (з них шість одиниць – танки) та значної кількості автотранспорту (всього близько 30 одиниць автотранспорту від критих армійських вантажівок до цивільних джипів).

Відбулося перекидання через Тельманове на посилення даної групи чотирьох БТР.

Мінімум один вогневий підрозділ 122-мм гармат-гаубиць Д-30 і як мінімум чотири установки РСЗВ зі складу зосередженої на приморському напрямку артилерії терористів працювали в інтересах цієї групи.

30 квітня  російсько-терористичні війська здійснили інтенсивне перегрупування своїх формувань в районах, прилеглих до Авдіївки і Пісків та перекинули на приморський напрямок додаткові сили і засоби. 

6 травня через Тельманове здійснювалося постачання і поповнення угруповання російсько-терористичних військ, розгорнутого північніше Новоазовська.

За даними ІО, бойовики створюють на приморському напрямку потужний ударний кулак з декількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 000 бойовиків.

7 травня від Тельманового в бік Новоазовська проїхали два конвої постачання (по 6-7 критих вантажівок), танковий підрозділ (6 танків), а також мотопіхотний підрозділ, (18-20 одиниць бронетехніки і близько 120-130 бойовиків).

8 травня для посилення підрозділів терористів в районі Гранітного в напрямку Тельманового висунувся мінометний підрозділ бойовиків у супроводі чотирьох одиниць бронетехніки і трьох вантажівок.

13 травня зафіксували прибуття через Тельманове тактичної групи бойовиків «ДНР» (160-180 осіб, при 12 танках і 22-х одиницях ББМ і автотранспорту).