Евакуйовані з Донбасу поляки просять Коморовського про польське громадянство

3 Травня 2015, 12:35

38 поляків Донбасу, які були евакуйовані до Польщі, попросили президента країни Броніслава Коморовського надати їм польське громадянство. Про це повідомляє Польське радіо.

Ідеться про поляків з Донбасу, які самостійно прибули до Польщі, рятуючись від військового конфлікту на сході України. Люди стверджують, що хоч у них є «карта поляка», для повноцінної інтеграції в суспільство їм потрібні такі ж права, як у польських громадян.

Раніше генеральний консул Польщі у Харкові Станіслав Лукасік повідомив, що третина етнічних поляків, які покинули територію збройного конфлікту на Донбасі, майже визначилися з постійним житлом та роботою у Польщі. 

Нагадаємо, раніше Польща вивезла 178 громадян України – етнічних поляків з Донецька та Луганська. Про дату виїзду з регіону донбаські поляки дізналися за два дні до відправлення. За інформацією МЗС Польщі, донецькі репатріанти розмістилися у Центрі Caritas Вармінсько-Мазурецького воєводства. Українські громадяни проходять програму адаптації, вивчають польську мову, звичаї, забезпечені харчуванням та медичним обслуговуванням. Уже будучи у Польщі, 64 переселенці з двох сотень евакуйованих отримали "Карту поляка" – документ, який дозволяє легально перебувати на території країни, працювати і мати соціально-медичне забезпечення. Власники карти також мають право подавати заяву на постійне місце проживання.