ГПУ почала розслідувати корупцію в уряді ще до заяв Гордієнка – Жебрівський

30 Квітня 2015, 13:58

ГПУ розслідує 12 кримінальних проваджень, пов'язаних з фактами корупції і зловживань, озвученими екс-головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком. Про це заявив голова Антикорупційного управління ГПУ Павло Жебрівський.

Він зазначив, що ці справи були порушені до заяв Гордієнка.

"Є 12 кримінальних справ по тих провадженнях про які оголосив Микола Григорович (Гордієнко, – ред.). Ці справи були не наслідком озвучення Гордієнком. Спочатку були зареєстровані кримінальні провадження. Після цього слідчі звернулися до суду і отримали ухвалу на проведення фінансових ревізій. Їх провела Держфінінспекція і їх озвучив Гордієнко", – пояснив Жебрівський.

Говорячи про стадії розслідування кримінальних справ, він зазначив, що у деяких вже оголошено підозри. "Зокрема Азарову, Колобову, Арбузову та іншим посадовцям мигулого періоду. Зараз перевіряються факти нинішнього періоду", – додав він.

Жебрівський уточнив, що оскільки підозри оголошені тим особам, які зараз перебувають у розшуку, ГПУ готує подання щодо їхньої екстрадиції.

"По присутніх в Україні посадовцях підозр немає", – сказав він.

Також Жебрівський назвав суми зловживань.

"За позаплановими перевірками близько 7,6 млрд грн. Що стосується нової влади – 685 млн грн", – підсумував він.

Нагадаємо, 11 березня Гордієнко був відсторонений від своєї посади у зв'язку з розслідуванням усередині відомства, після чого він звинуватив у корупції Кабінет міністрів Арсенія Яценюка. 4 квітня Кабмін звільнив Гордієнка з посади голови Держфінінспекції.

Також нагадаємо, Гордієнкові відмовили в охороні у Генпрокуратурі.