Британія попередила ООН про активні ядерні закупівлі Ірану – ЗМІ

30 Квітня 2015, 12:33

Великобританія повідомила Комісію Організації Об'єднаних Націй про активні ядерні закупівлі Ірану, пов'язані з двома фірмами, занесеними до санкційного списку. Про це повідомили міжнародні ЗМІ, посилаючись на конфіденційні матеріали доповіді.

"Уряд Великобританії повідомив Комісію 20 квітня 2015 року про стурбованість активну мережу ядерних закупівель Ірану, пов'язану з іранською компанією Centrifuge Technology Company (TESA) та Kalay Electric Company (KEC)», – йдеться у доповіді групи експертів.

Як відомо, спеціальна комісія Організації Об’єднаних Націй контролює дотримання Іраном режиму санкцій ООН.

Разом з тим компанія KEC перебуває під санкціями Ради Безпеки ООН, а TESA – під санкціями США і Євросоюзу у зв'язку з підозрою у зв'язках із забороненою ядерною діяльністю Ірану.

Іран, який протягом багатьох років перебуває під міжнародними санкціями, має довгу історію незаконних ядерних закупівель з використанням підставних компаній та інших схем.

За словами дипломатів ООН, це дозволило країні розробити потужну атомну програму, незважаючи на суттєві міжнародні зусиллях щодо її обмеження.

Нагадаємо, 2 квітня в швейцарській Лозанні були укладені попередні домовленості щодо ядерної програми Ірану. Передбачається, що крайнім терміном підписання угоди стане 30 червня.

Іран вимагає, щоб санкції зняли взагалі, але Сполучені Штати ясно дають зрозуміти, що обмеження скасовуватимуть поступово, після підписання остаточної угоди.

Крім того, президент США Барак Обама погодився підписати законопроект, запропонований республіканцями, згідно з яким американські конгресмени зможуть блокувати будь-яку угоду з Іраном. 

Читайте також: The Economist про угоду з Іраном: легше домовитися, ніж впоратися з наслідками