Шахтарські страйки мають і реальні підстави, і стимуляцію збоку – соціолог

28 Квітня 2015, 11:45

Якщо шахтарські страйки припинилися, очевидно, влада проявила здатність піти на компроміс із трудовими колективами. Про це у коментарі Тиждень.ua заявила директорка Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна.

Вона вважає, що шахтарські страйки спричинені і внутрішнім невдоволенням гірників, і так званою допомогою збоку.

«Одне іншого не виключає», – переконана соціолог.

«Цілком очевидно, що в Україні є підґрунтя для таких виступів. Оскільки рівень життя впав щонайменше вдвічі, варто подивитися на ціни на продукти. Це очевидність, що підстави для подібних виступів уже є», – наголошує вона.

Соціолог припускає, що такі виступи будуть і надалі.

«Інша річ, що вони не будуть загальнонаціональними. Вони будуть локальними та виникатимуть час від часу хоч там, хоч там».

З іншого боку, каже Бекешкіна, цими виступами скористаються певні політичні сили, навіть стимулюватимуть та підігріватимуть їх.

«Що стосується шахтарів, то цілком зрозуміло, що хтось заплатив за дорогу, щоб вони сюди (до Києва – Ред.) приїхали, щоб вони тут жили».

Бекешкіна підкреслює, що мітинги й протести є практикою демократичних країн.

«Свого часу в 2001 році я місяць жила в Парижі, де майже кожен день десь на годину спокійно закривали центральну трасу, по якій ходив мій автобус, тому що там були якісь демонстрації, акції протестів», – розповідає вона.

Але, за її словами, в Європі є відпрацьований механізм проведення таких акції, у нас цього немає.

Однак соціолог підсумовує, що нічого надзвичайного в шахтарських страйках немає, особливо, якщо врахувати ситуацію, яка на сьогодні склалася в країні.

Зауважимо, 28 квітня стало відомо, що шахтарі та влада домовилися сісти за стіл переговорів. А поки шукатимуть компромісів – обійдуться без протестів. Якщо ж конструктивної розмови не вийде, гірники знову поїдуть до столиці.

Читайте також: Соцмережі про мітинги шахтарів: шантаж Ахметова задля збереження статус-кво.

Як відомо, шахтарі з 22 квітня з мітингами у центрі Києва вимагали виплати заборгованості по зарплаті та зустрічі з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Нагадаємо, депутат Мустафа Найєм опублікував документи, в яких йдеться, що ДТЕК Ріната Ахметова використовує незадоволення шахтарів, щоб домогтися відставки Демчишина.

24 квітня СБУ почала провадження щодо організації шахтарських мітингів.

27 квітня МВС повідомило про затримання кількох шахтарів-мітингувальників, зазначивши, що половина учасників страйку виявилися «проплаченими».

Рекомендуємо до прочитання: Масштабних шахтарських страйків в Україні не було з кінця 90-их.