Бойовики на Донбасі використовують новітню зброю – ІО

24 Квітня 2015, 09:27

Упродовж доби по кілька разів були обстріляні позиції українських військ в районі Широкиного, Пісків, Авдіївки, Дослідного, Курдюмівки. Також були обстріляні позиції українських військ в районі Кірового, Леніного. Про це повідомив координатор групи «Інформаційний опір» (ІО) Дмитро Тимчук на сторінці у мережі Facebook.

"У ході обстрілів противник застосовував маневр вогневих груп, прицільну стрільбу з ПТРК і снайперських гвинтівок, в районі Широкиного зафіксовано застосування бойовиками нових бризантних артилерійських снарядів російського виробництва (розриваються на висоті близько 45-50 метрів з великою кількістю осколків)", – зазначає він.

За його словами, під час обстрілу Пісків тактична група терористів, використовуючи мінометний вогонь, спробувала зблизитися з передовими позиціями українських військ. Спроба була припинена у відповідь вогнем сил АТО.

"У районі Широкиного і в районі Пісків-Авдіївки зафіксовано застосування бойовиками та російськими найманцями російського ПТРК 9К135 «Корнет» (за класифікацією НАТО – AT-14 Spriggan)", – каже Тимчук.

Він наголошує, що даний зразок озброєння розроблений тульським КБ Приладобудування і прийнятий на озброєння ЗС РФ в 1998 році, на озброєнні Збройних сил України відсутній.

Крім цього, зафіксоване перекидання від Комсомольського на південний напрямок мотопіхотної групи бойовиків (12 одиниць ББМ, включаючи 7 одиниць БТР-80, 80А, а також БМП-2 і МТ-ЛБ з мінометами, всього приблизно до 150-160 осіб).

Відзначається посилення формувань терористів в районі Щастя – зокрема, зафіксоване перекидання з боку Металіста мобільної групи бойовиків чисельністю 40-50 осіб на 4-х КамАЗ і 3-х БМП-2.

Опорний пункт російсько-терористичних військ в районі Веселої Гори посилений 2-ма БМП-2 та 2-ма мінометами калібру 120 мм.

"Східніше позицій українських військ в районі Луганське і Миронівське відзначається поява кількох «кочівних» танків бойовиків. Танки перекинуті з боку Брянки. На даний момент зафіксовано 3 танки", – додає він.

Згідно з повідомленням, кілька формувань «Горлівського гарнізону» бойовиків упродовж другої доби здійснюють перегрупування з південно-західного сектору на Артемівський напрямок.

Також зафіксоване перекидання бронетехніки (12 одиниць, з них 6 – танки).

Відзначається також перекидання засобів ППО в північну частину Горлівки (2 установки «Стріла -10м» і 2 ЗУ-23-2 на вантажівках).

У районі Докучаевска та Дебальцевого зафіксована робота засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) російсько-терористичних військ.

"Засобами РЕБ противник намагається глушити сигнали українських БПЛА, ставить перешкоди в радіомережах (на даний момент зафіксовано кілька спроб порушити радіозв'язок тактичної ланки). Дані засоби РЕБ працюють у тісній взаємодії з уже розгорнутими стаціонарними та мобільними центрами радіотехнічної розвідки (РТР) в районі Макіївка-Єнакієве, Старобешеве, а також у районі Луганська і Донецька", – зауважує координатор ІО.

За добу зфіксіровано 6 спроб противника використовувати БПЛА для ведення розвідки.

"Протягом доби зафіксовано переміщення (крім «гумконвоя») 32 транспортні одиниці з матеріально-технічними ресурсами з РФ для бандформувань.Північніше Алчевська зафіксована колона на марші. Відзначається активне перекидання боєприпасів і спорядження автотранспортом (всього за добу 16 од.) Від Старобешевого і Амвросіївки на південний напрямок – частково до Докучаєвська, частково до Тельманового і далі на південь до Новоазовська", – каже він.

Крім того, бойовики активно використовують автотранспорт для перегрупування на ділянці Спартак – Ясинувата – Пантелеймонівка, а також для перекидання поповнення живої сили та спорядження в Петровський район Донецька і на вогневі позиції мінометів і артилерії, що «працюють» по Пісках, Досвідченому і Авдіївці.

"Залізничні станції на півдні Луганської області поступово перетворюються на вантажно-розвантажувальні термінали для всіх формувань російсько-терористичних військ на Донбасі. Прибуття та розвантаження вагонів з «вантажами для потреб армії ДНР і ЛНР» відбуваються з середньодобовим оборотом в 6-8 вагонів (платформ)", – резюмує Тимчук.

Як повідомлялося, бойовики 21 раз порушили режим тиші до опівночі 24 квітня, за день 23 квітня терористи 20 разів обстріляли сили АТО.

Нагадаємо, із 00.00 15 лютого, згідно з мінськими домовленостями від 12 лютого, на Донбасі оголошено перемир'я і режим припинення вогню.

Україна здійснила чотири етапи відведення важкого озброєння, проте повністю не відводитиме техніки від лінії зіткнення. Це пов’язано з тим, що терористи не дотримуються перемир’я і продовжують обстріли сил АТО.

Читайте також: Війна на Донбасі у цифрах: тисячі жертв, мільйон переселенців та мільярдні збитки.