Експерт: Падіння експорту – не катастрофа, а сигнал для зміни економічної моделі

17 Квітня 2015, 19:03

Розвиток внутрішнього українського ринку гальмується через обмеження в бізнесі, замороження заробітних плат, відсутність інвестування та високі процентні ставки. Про це в коментарі Тиждень.ua зазначив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

На його думку, поки що немає чинників, за рахунок яких могла б розвиватись економіка, а відтак і експортоорієнтовані галузі.

Експерт вважає, що для посилення конкурентності експорту слід змінити модель української економіки.

«Український експорт переважно напівсировинний: метал, хімія, зерно, тобто товари з низькою переробною і доданою вартістю. Для того, щоб запрацювали переробні галузі, необхідні інвестиції, значні кошти, яких немає», – зазначив він.

«30-відсоткове падіння експорту не є катастрофою. Це свідчення того, що наявна модель економіки повністю себе вичерпала, і чим швидше ми перестанемо за неї чіплятись, чим швидше почнемо виробляти товари з більшою доданою вартістю, перебудуємо економіку і отримаємо кращі результати», – вважає експерт.

На його погляд, українське господарство знаходиться на дні економічної динаміки і для того, щоб почалися відтворювальні процеси, дуже важливо, щоб не було розширення агресії.

«Не треба робити трагедію з падіння експорту й імпорту. Краще думати про те, як стабілізувати макроситуацію, як залучити фінанси, тому що президент і прем’єр багато про це говорять, але Україна як була країною з найменшими інвестиціями, так і залишається. У цьому основна проблема», – повідомив Юрчишин.

Як повідомлялося, Яценюк ініціює створення ради з просування українських товарів.

Також нагадаємо, що Україна майже вдвічі скоротила обсяг торгівлі з Росією.

Читайте також: Експерт: Найзалежнішим від ринку РФ залишається експорт продукції українського машинобудування