Кремль страхується від Майдану військовими навчаннями та проплаченими мітингами

12 Квітня 2015, 13:11

За останній рік в Росії посилилися "антимайданні" настрої, були проведені тематичні мітинги, навіть пройшла репетиція "Майдан" у рамках так званих військових навчань.  

Військова підготовка 

Упродовж 2 та 10 квітня Росія проводить військові навчання в умовах, схожих до київського минулорічного Майдану у Києві.

Підрозділи внутрішніх військ МВС Росії в рамках оперативно-стратегічних навчань «Заслін-2015» відпрацювали завдання з дій "в умовах різкого ускладнення оперативної ситуації і виникнення надзвичайної ситуації" в Північно-Західному окрузі.

Масштабні навчання «Заслону-2015» проводяться на території Північно-Західного, Центрального, Приволзького, Північно-Кавказького, Південного і Кримського федеральних округів.

Підрозділи ВВ МВС виконують "учбові завдання з охорони кордонів, підтриманню громадського порядку, захисту населених пунктів і державних об’єктів".

«На черговому етапі за основу були взяті події, які відбувалися нещодавно в одній із сусідніх країн. Відпрацьовувалася участь внутрішніх військ в охороні громадського порядку і забезпечення громадської безпеки, протидія терористичним проявам та екстремізму. Для створення ситуації, близької до реальності, були використані всі атрибути тих подій, включаючи палаючі покришки та закидання військовослужбовців камінням та пляшками»,  – розповів представник відомства.

Перед командуванням ставилися завдання з управління і застосування військ, координації штабів з іншими силовими структурами.

Були опрацьовані різні варіанти розвитку ситуації, в тому числі застосування всього арсеналу спецзасобів, якими забезпечені співробітники внутрішніх військ і правоохоронних органів.

Це й індивідуальні спецзасоби, і поліцейські гази, і водомети, а також різні види військової техніки та спеціального озброєння нелетальної дії.

Навчання проходили під пильним наглядом ФСБ та ФСКН.

Наприкінці навчань російські підприємства, які працюють в "тісній взаємодії" з силовими структурами, показали свої розробки для подібних ситуацій.

Наприклад, негорюче екіпірування для військових, що ладне витримати горіння «коктейля Молотова», а також засоби технічної зупинки транспорту та зразки нової нелетальної зброї.

Політичний плацдарм протидії антипутніським акціям

У середині січня в Росії на державному рівні із бойовиків та маргіналів за участі пропутінських політичних сил почали створюватися групи «патріотів», які, як передбачається, будуть захищати путінську владу від продемократичних протестів. Про це писали в січні провідні західні ЗМІ.

Група, яка сама себе назвала «Антимайданом», заявила, що має намір протидіяти будь-яким спробам демократичних сил вивести людей на вулиці для участі в антипутінських акціях.

Аналогічну назву мав рух в Україні, створений владою на підтримку режиму Януковича.

Першими учасниками «Антимайдану» стали «єдінорос» Саблін, маргінальні російські політики-націоналісти, чемпіонка боїв без правил і «Хірург», голова банди байкерів, відомих, як «Нічні вовки».

Всі «антимайданівці» твердо переконані, що як Помаранчева революція, так і Майдан є підступами Заходу, який намагається розвалити Росію.

«Хірург» пропонував назвати групу не просто Майдан, а «Антимайдан – смерть пі…сам».

Характерно, що спонсорство від офіційних джерел в «Антимайдані» заперечують і всіляко переконують, що начебто діють окремо від держави.

Щоправда, прес-конференцію вони провели в державному інформагентстві, а знімало їх державне телебачення.

«Антимайданівці» не приховують, що готові захищати Путіна від своїх співвітчизників зі зброєю в руках.

При цьому їхні лідери всіляко нагнітають істерію, повторюючи ту ж саму розтиражовану брехню про «проплаченість» київського Майдану.

Площа контрреволюції. Репетиція

21 лютого в Москві відбулася 30-тисячна акція «Рік Майдану! Не забудемо, не пробачимо».

За словами організаторів, «більшість нації (крім лібералів) зібралася, аби показати Заходу, що український сценарій в Росії не пройде».

На мітингу, за словами самих активістів, зібралася найрізноманітніша публіка: робітники, байкери, пенсіонери, козаки, «зелені», перм’яки. До акції долучилися й комуністи.

А член президії політради «Родіни» Фьодор Бірюков перед мітингом заявив: «Те, що ідеї майдану в Росії витають і те, що майданні технології знову намагаються застосувати в Росії, очевидно».

На його думку, це намагається зробити Яценюк з так званою «ліберальною опозицією» Росії.

Як стало відомо пізніше, учасникам акції так званого «Антимайдану» в Москві на Болотній Площі заплатили по 300 рублів (близько 135 грн).

Хоча попередньо такса за участь в акції була 600 рублів.

«Хтось різницю в 300 рублів собі в кишеню поклав», – написала в соцмережі одна із учасниць мітингу.

Організатори заходу роздавали всім охочим георгіївські стрічки.

Різні молодіжні та профсоюзні організації вишикувалися в колони й скандували лозунги: «Майдан не пройде!», «Новоросія!» та «Путіну більше влади!».

Духовий оркестр грав «Авіамарш» і «Вставай, страна агромная».

Як стало відомо, поїздки до Москви молоді оплатили навчальні заклади.

До речі, «антимайданівці» 31 січня в Москві зірвали узгоджений з префектурою пікет проти війни в Україні.

Акцію анонсували в закритих групах соцмереж, але незважаючи на це, на пікеті з'явилися "антимайданівці". З нецензурною лайкою вони почали виривати плакати і прапори з рук пікетників, а також бити їх, провокуючи бійки.

Поліція була представлена одним сержантом, повідомляють учасники акції.

Деякі «антимайданівці» були у стані алкогольного сп’яніння. Поліція ніяк на це не відреагувала.

Поліцейський вирвав плакат у пікетниці і демонстративно порвав його, також ударив в камеру одній із журналісток, не дозволяючи його знімати.

Учасники антивоєнного пікету розійшлися, а «нашисти» лишилися з піднятими прапорами «Новоросії». Вони ввімкнули звукопідсилювальну апаратуру (яка законом заборонена в рамках пікету) й слухали на всю гучність «Прощаніє славянкі».