Угорщина, Греція, Сербія, Македонія і Туреччина домовилися про енергетичну співпрацю

8 Квітня 2015, 10:19

У вівторок, 7 квітня,  міністри закордонних справ Угорщини, Греції, Македонії, Сербії і Туреччини підписали спільну декларацію про зміцнення співпраці в енергетичній сфері в країнах Центральної та Південно-Східної Європи. Про це повідомило видання Hungary Daily.

Як відомо, ініціатором зустрічі  стало угорське міністерство закордонних справ.ї

У спільній декларації міністри наголосили на важливості фондів ЄС для розвитку інфраструктурних проектів у Східній Європі, щоб досягти рівня диверсифікації джерел енергопостачання, встановленого у Західній Європі. У документі також підкреслили відповідальність ЄС за проекти, які сприятимуть загальній енергетичній безпеці Європи.

Разом з тим п'ять країн висловили готовність вдосконалити зв’язок між їхніми газовими системами. Зокрема, міністри підтвердили свою підтримку постачання природного газу з Туреччини в країни Центральної і Південно-Східної Європи через комерційно життєздатний маршрут. Вони домовилися щодо підтримки енергетичних ринків Туреччини, ЄС і договірних сторін Енергетичного співтовариства через Південний газовий коридор. Відповідно до угоди, інші країни регіону, які зацікавлені в участі в цих проектах, зможуть до них долучитися.

Декларація також передбачає покращення роботи газосховищ для полегшення торгівлі, забезпечення сезонного балансування і підвищення безпеки у випадку перебоїв з постачанням газу.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що під час зустрічі у Будапешті глави МЗС Угорщини, Греції, Македонії, Сербії і Туреччини планували домовитися про будівництво через території цих країн нового проекту Газпрому – газогону «Турецький потік». Рішення сторони повинні були прийняти до візиту до Москви прем’єр-міністра Греції Алексіса Ципраса, запланованого на 8-9 квітня.

Як повідомлялося, до цього Росія і Туреччина домовилися про маршрут "Турецького потоку", довжина сухопутної частини якого складе 180 кілометрів, потужність – 63 мільярди кубометрів на рік.