Кримські татари Туреччини засудили російську окупаційну політику

5 Квітня 2015, 20:03

Кримськотатарські організації Туреччини виступили проти окупації Криму Росією і засудили її репресії щодо кримських татар. Про це йдеться в резолюції, яка була прийнята в ході Консультативної наради Платформи кримськотатарських організацій Туреччини, що проходив 4-5 квітня в Анкарі, повідомляється на офіційній сторінці в Facebook Уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу.

"У резолюції жорстко засуджується окупаційна політика Російської Федерації та репресивні дії щодо кримських татар, спрямовані на обмеження свободи громадян, переслідування лідерів Меджлісу та членів національного руху, тиск на незалежні кримськотатарські ЗМІ, порушення прав людини. У заяві йдеться про те, що ці безчинства повинні бути розглянуті на рівні Міжнародного Суду ", – йдеться в повідомленні.

Учасники зборів виступили з вимогою до всього цивілізованого суспільства  докласти максимальних зусиль для звільнення Криму – батьківщини кримських татар – від російської окупації і відновлення територіальної цілісності України.

Також громадські організації кримських татар Туреччини нагадали про те, що представницькі органи кримськотатарського народу, "обрані демократичним шляхом у вільному суспільстві до початку окупації Криму, не визнають незаконну і безсовісно окупацію півострова і продовжать свою боротьбу за відновлення законного порядку відповідно до демократичних принципів верховенства права ".

Крім цього, в резолюції йдеться про початок підготовки та організації зборів Світового конгресу кримських татар, яке планують провести в Туреччині з 31 липня по 2 серпня 2015 року.

Учасники наради також прийняли рішення організувати в різних містах Туреччини заходи та інформаційні акції, присвячені трагічним подіям 18 травня 1944, коли кримських татар насильно депортували з Криму, а також провести масштабні траурні мітинги 17 травня 2015.

У нараді Платформи, що об'єднує 43 громадські кримськотатарські організації Туреччини, взяли участь Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров, його заступник Аслан Омер Киримли, радник голови Меджлісу Ісмет Юксель, а також активіст національного кримськотатарського руху Сінавер Кадиров.

Нагадаємо, 10 із 11 кримськотатарських ЗМІ не отримали реєстрацію і змушені припинити діяльність із 1 квітня.

Як повідомлялося, через утиски кримських татар Туреччина планує направити в Крим спостерігачів.