Джованна Барберіс: Ні цивільна, ні військова адміністрація на Донбасі не знають реальної площі мінних полів

3 Квітня 2015, 13:27

Практично ніхто ані з цивільної, ані з військової адміністрацій Донецької та Луганської областей не має цілковитого уявлення щодо реальної площі території, забрудненої вибухонебезпечними предметами. Про це в інтерв'ю Тиждень.ua заявила голова офісу Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Джованна Барберіс.

Вона зазначає, що людям недостатньо знати, де сьогодні знаходяться мінні поля, тому що через тиждень інформація втратить актуальність, картина змінюється щодня.

На думку експерта, український уряд, зокрема Міністерство освіти і науки завжди чітко розуміло, які саме наслідки несе із собою конфлікт для дітей та мінна небезпека зокрема (власне, не лише їм, усім тим, хто перебуває в зоні конфлікту).

"Із серпня минулого разом з Мінстерством освіти та науки та ДСНС  ми співпрацюємо над інформаційною кампанією із підвищення уважності та знань щодо мінної загрози. Завдяки цій кампанії, через систему освіти близько 200 тисяч українських хлопчиків і дівчаток дізналися про те, що така небезпека існує, що вона поряд, і як необхідно себе поводити, аби лишитися живими і неушкодженими. Але цього недостатньо, бо дітей і підлітків в Україні значно більше", – зазначила пані Барберіс.

За її словами, мінна загроза нікуди не дівається, і лише погіршується.

"Нині ЮНІСЕФ інтенсифікує надання інформації про мінну загрозу і правила поводження при ній через різні медіа, зокрема радіо,телебачення та інтернет. Ми співпрацюємо із Данською групою з розмінування (Danish Demining Group) для того, аби поінформувати 500 тисяч дітей до кінця цього року не лише за допомогою постерів і буклетів, а й з використанням різних цифрових технологій, а також проводимо семінари для українських педагогів, аби вони потім передали свої знання дітям, яких навчають", – повідомила вона.

Повний текст інтерв'ю читайте тут.