Щоб зупинити агресора, Україні потрібна підтримка миротворчої місії ООН – Порошенко

1 Квітня 2015, 17:46

Україна потребує підтримки миротворчої місії під егідою ООН, щоб зупинити агресора. Про це заявив президент Петро Порошенко на зустрічі з делегацією колишніх лідерів держав, які входять до Ради Міжнародного центру Нізамі Гянджеві, повідомляє прес-служба глави держави.

"Якщо ми хочемо зупинити агресора – нам потрібна підтримка миротворчої місії під егідою ООН", – сказав Порошенко.

Він наголосив, що Україна робить усе можливе, аби досягти миру, і веде боротьбу "за свободу і демократію цілої Європи, беручи на себе левову частку удару агресора".

У свою чергу екс-президент Латвії Валдіс Затлерз запевнив, що Європа не визнає анексію Криму, а конфлікт на Донбасі є війною Росії проти України. Він підтримав ідею залучення міжнародної миротворчої місії для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Співрозмовники дійшли згоди, що санкції проти країни-агресора є першим і справжнім іспитом на відданість цінностям свободи та демократії, і в умовах відсутності прогресу в деескалації на сході України та визволенні Криму вони мають бути подовжені та посилені.

"Напередодні санкцій наша країна боялася, що вони негативно вплинуть на нашу економіку також. Але після того, як санкції були введені, наші люди зрозуміли, що нам потрібен мир у Європі. І ціна цього миру – санкції", – наголосив екс-президент Латвії.

У зустрічі взяли участь президент Румунії (1996-2000) Еміль Константінеску, президент Республіки Молдова (1997-2000) Петро Лучинський, президент Латвії (2007-2011) Валдіс Затлерз, президент України у 1991-1994 роках Леонід Кравчук, президент України у 2005-2010 роках Віктор Ющенко, радник ООН з питань посередництва у розв'язанні конфліктів Антьє Герберг, виконавчий секретар Міжнародного центру Нізамі Гянджеві Ровшан Мурадов.

Як відомо, 17 березня Верховна  Рада підтримала звернення до ООН та ЄС з проханням надати миротворчі місії для забезпечення стабільності на Донбасі.

Нагадаємо, 19 лютого президент України Петро Порошенко закликав канцлера Німеччини Ангелу Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і президента Росії Владіміра Путіна терміново розглянути введення миротворців на Донбас. Водночас він зауважив, що Україна не погодиться на введення російських військ у складі миротворчого контингенту ООН.