Москаль звернувся до силовиків зі скаргами на “Айдар”

31 Березня 2015, 13:23

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль направив звернення Міністру оборони, начальнику Генштабу, Міністру МВС та Генпрокурору України з приводу недопустимої поведінки окремих представників добровольчого батальйону «Айдар» на Луганщині. Про це повідомили у його прес-службі.

«Вкотре змушений звернутись до вас із приводу безчинств військовослужбовців в/ч В 2950 «Айдар», котрі продовжують скоювати злочини на території Луганщини», – йдеться у зверненні.

У зверненні перераховано щонайменше три випадки злочинів можливо скоєних «айдарівцями».

«16.03.2015 троє бійців «Айдару» у стані алкогольного сп’яніння вибили двері й проникли в квартиру мешканця міста Лисичанськ, який перебував у помешканні разом із дружиною та сином. Військові вдарили господаря автоматом по голові й завдали численних тілесних ушкоджень, після чого вийшли на вулицю й відкрили вогонь із вогнепальної зброї, який тривав майже 10 хвилин. Їхні дії спричинили паніку серед місцевого населення. 29.03.2015 приблизно о 20:00 двоє міліціонерів  БПС МОП «Луганськ-1» у смт. Петрівка Станично-Луганського району їхали на службовому автомобілі марки Фольксваген-Транспортер у попутному напрямку з автомобілем Ніссан-Патрол із символікою батальйону «Айдар». В районі Петрівської ЗОШ №2 Ніссан-Патрол зупинився, з салону вийшов військовий у камуфльованому одязі й кілька разів вистрілив із автомата Калашникова у Фольваген-Транспортер, чим пошкодив колеса та кузов автомобіля. Після чого Ніссан-Патрол поїхав у напрямку міста Щастя. З місця події вилучено чотири гільзи калібру 5,45 мм. 01.03.2015 приблизно о 23.00 між будинками № 23 та № 33 кв. Дружби Народів, місто Лисичанськ п’ятеро військових «Айдару», озброєні автоматами Калашникова, вступили в конфлікт із бійцями батальйону «Тернопіль» і почали в центрі міста стрілянину з автоматичної зброї. З місця події вилучені вісім гільз калібру 5,45 мм, один патрон калібру 7,62 мм, гранату Ф-1 та запал до неї, розвантажувальний жилет кольору хакі з трьома кишенями, два магазини від «АК-74» споряджені 30 патронами, калібру 5,45 мм, речовину бурого кольору», – йдеться у тексті.

За словами Москаля, бійці «Айдара» «фактично відкрили другий фронт на мирних територіях, де не ведуться бойові дії». Поведінка підрозділу дискредитує в очах місцевого населення як Збройні сили, так і українську владу загалом.

«Нереагування на злочини провокує їхнє збільшення й викликає почуття безкарності в тих, хто їх скоює. Ще раз прошу вжити щодо злочинців рішучих і жорстких заходів, передбачених законодавством. Тільки таким чином можна нарешті припинити подібні безчинства», – завершив Москаль.

Як повідомлялося, суд заарештував бійців «Айдару», яких підозрюють у бандитизмі 23 березня.

Нагадаємо, раніше Головною військовою прокуратурою спільно з СБУ було затримано 5 дезертирів батальйону "Айдар" та вилучено арсенал викраденої зброї.