Фесенко про Коломойського: просто треба домовлятися, а не захищати рейдерськими методами те, що тобі не належить

23 Березня 2015, 17:31

У конфлікті навколо Укрнафти Коломойський поводиться агресивно, Порошенко обрав гнучку оптимальну тактику, а Яценюк поки що відмовчується. Таку думку в коментарі Тиждень.ua висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

«Порошенко захищає інтереси держави. Він демонструє Коломойському, що не варто вступати в конфлікт з державою. В той же час президент намагається уникнути прямої масштабної війни з Коломойським, яка не потрібна саме державі. Тому що це буде ризиком для країни, це буде подарунком Путіну. Так що це гнучка лінія, це оптимальна тактика в нинішньому конфлікті», – переконаний політолог.

На його думку, зараз краще знайти конструктивний компроміс.

«Компанії мають повертатися, нехай і покроково, під контроль держави. Компроміс можна знайти в кадрових питаннях. Компанії можуть повернутися державі, але Коломойський може зберегти і певний вплив кадровий і може домовлятися про певні преференції в стосунках із цими компаніями, щоб не виникало ризику для його бізнесу. Врешті-решт деякі з цих компаній можуть бути виставлені на продаж, на приватизацію через певний час. Це теж може бути варіантом розв’язання конфлікту», – наводить можливі варіанти вирішення питання Фесенко.

«Варіанти є, просто треба домовлятися, а не рейдерськими методами захищати те, що тобі не належить», – зауважує він.

Держава достатньо гнучко поводиться, а от Коломойський демонструє м’язи, вважає Фесенко.

«Це методи з минулого. Це, між іншим, не характеризує його як сучасну людину. Скоріше, навпаки викликає купу запитань до нього. Тому, я думаю, він зробив низку серйозних помилок у цьому конфлікті. Публічно він майже зруйнував весь той позитив, який створювався упродовж останнього року, коли він проявляв патріотичну позицію, стабілізував ситуацію на Дніпропетровщині, допомагав добровольчим батальйонам. Він багато правильних речей зробив. Але зараз він це все руйнує. Вступає у конфлікт із державою і поводиться дуже агресивно», – переконаний політолог.

На його думку, зараз Коломойського не хвилює питання лояльності влади до нього.

«Він захищає те, що він контролює, контролює не зовсім у правовий спосіб. Але контролює і заробляє на державних компаніях, ще й не хоче це віддавати. От у чому головна проблема – його менш за все хвилює, щоб до нього був лояльним президент чи прем’єр. Він діє нелояльно до держави, хоча він сам є не тільки олігархом, а й очільником Дніпропетровської області. Він поводиться не як державна особа», – зазначає Фесенко.

Він вважає, що якби не було розуміння з боку Порошенка та інших чиновників щодо можливих дестабілізуючих чинників на Дніпропетровщині, Коломойського давно зняли б з посади. А оскільки таке розуміння є, то є і достатньо гнучка лінія стосунків з олігархом.

«Річ у тому, що держава також не може собі дозволити пряму і повномасштабну війну з Коломойським. Коли є війна реальна на сході України, це було б надмірним ризиком», – підкреслює політолог.

Фесенко переконаний, що цей конфлікт є початком поступової  і довготривалої деолігархізації політичної й економічної ситуації в країні.

Як відомо, 19 березня Рада ухвалила поправки в закон про акціонерні товариства, які позбавлять Коломойського контролю над "Укртранснафтою".

Після цього на підприємстві були здійснені кадрові зміни, що й стало причиною конфлікту.

19 березня Коломойський прибув із озброєними людьми в офіс «Укртранснафти» розбиратися із «рейдерським захопленням компанії». Уночі будівлю взяла під охорону столична міліція. 20 березня Коломойському вдалося узгодити окремі аспекти щодо керівництва «Укртранснафтою» з прем’єром та президентом.

22 березня будівлю «Укрнафти» почали обносити залізним парканом, а вхід до держпідприємства заблокували автоматники. За даними МВС, охорону «Укранфти» наразі здійснює приватне підприємство, а не батальйон «Дніпро-1», як до того припускалося.

Нагадаємо, формально державі через НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція компанії. Іншу частку (близько 42% акцій), а також менеджмент компанії контролює група Приват Ігоря Коломойського, що дозволяло йому роками не виплачувати державі дивіденди.