Болгарський енергетичний холдинг звинувачують в порушенні правил конкуренції ЄС

23 Березня 2015, 16:48

Європейська комісія підозрює Болгарський енергетичний холдинг (BEH) в порушенні антимонопольного законодавства ЄС через недопуск конкурентів до газової мережі країни. Про це 23 березня заявила єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Зогідно з повідомленням, Комісія направила холдингу та його дочірнім компаніям – Bulgargaz і Bulgartransgaz – заяву, в якій проінформувала про свою точку зору. Якщо факти зловживань підтвердяться, державна енергокомпанія BEH змушена буде виплатити штраф у розмірі 10% від річного обороту.

«Ми повинні зламати бар'єри, щоб громадяни ЄС і бізнес мали доступ до більш конкурентних цін на енергоносії та безпечне їх постачання. Щоб успішно конкурувати на болгарському ринку газопостачання, компанії повинні отримати доступ до газової інфраструктури BEH», – заявила єврокомісар Вестагер.

За даними Єврокомісі, BEH і його дочірні компанії володіють або контролюють внутрішню болгарську газотранспортну мережу, єдине газосховище в Болгарії та основні мережі імпорту газу в Болгарію.

Комісія розглядатиме випадки можливих зловживань з 2013 року. Крім того, у серпні вона надсилала BEH заяву про можливі територіальні обмеження договорів електропостачання, які BEH уклала з представниками нерегульованого оптового ринку електроенергії в Болгарії.

«BEH буде продовжувати співпрацю з Європейською комісією для конструктивного вирішення суперечностей», – повідомили в держкомпанії.

Як повідомлялося, найближчим часом Єврокомісія може оприлюднити результати розслідування щодо російського газового монополіста Газпрому.

Нагадаємо, йдеться про позов ЄС до Газпрому,  в основі якого лежить багаторічне розслідування стосовно порушення правил ціноутворення та інших зловживань з боку російської компанії на європейському ринку, починаючи ще з 2004 року. Позитивне рішення суду у цій справі може примусити російського газового монополіста змінити бізнес-модель та сплатити колосальні штрафи.

Читайте також:  The Economist про Газпром: Європа більше не боїться «капосного газовика»