Туск: Європейска Рада готова приймати подальші рішення щодо санкцій проти РФ

20 Березня 2015, 09:07

Тривалість економічних санкцій ЄС проти Росії буде тісно пов'язана з виконанням міських угод, ЄР готова приймати подальші рішення в разі необхідності. Про це йдеться в заяві президента Європейської Ради Дональда Туска за результатами першого дня саміту ЄС.

"Лідери вирішили вирівняти наш режим санкцій відповідно до реалізації мінських угод, підписаних за посередництва канцлера Меркель і президента Олланда",  – зауважив він.

"Європейська Рада погодилася з тим, що тривалість економічних санкцій буде чітко пов'язана з повною реалізацією мінських угод, беручи до уваги, що вона очікується до кінця 2015 року",  – зазначив Туск.

"Крім того, Європейська Рада готова приймати подальші рішення в разі необхідності", – додав він.

Окрім цього, в заяві підкреслюється необхідність боротися з російською "дезінформацією".

Як зазначається, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні повинна підготувати стратегічний план з комунікації ЄС до наступного саміту у червні.

"Європейський Союз, як і раніше готовий підтримати режим припинення вогню  і позитивно реагувати на прогрес. І ми будемо продовжувати підтримувати внутрішню програму реформ України, у тому числі фінансово",  – наголошується в заяві Туска.

Як повідомлялося, Туск, Меркель і Олланд домовилися про продовження санкцій проти Росії і прийшли до компромісного рішення, за яким санкції проти Росії будуть продовжені принаймні до кінця 2015 року, оскільки це є крайнім терміном відновлення Україною повного контролю над своїм кордоном.

Нагадаємо, раніше глава Європейської Ради дональд Туск заявляв, що європейські лідери сумніваються щодо посилення санкцій проти РФ. Зокрема, повідомлялося, що Франція, Італія та Іспанія опираються продовженню тиску на РФ.

Згодом стало відомо, що Туск разом з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом узгоджують компромісний варіант санкцій ЄС проти РФ, який підтримали б всі 28 країн-членів ЄС. За деякими даними, питання повинні були винести на голосування під час саміту ЄС 19-20 березня.