Туск, Меркель та Олланд готують компромісний варіант санкцій проти РФ – джерела

18 Березня 2015, 16:44

Голова Європейської Ради Дональд Туск разом з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом узгоджують варіанти санкції ЄС проти РФ, які діятимуть до повної реалізації угоди про припинення вогню в Україні. Про це 18 березня повідомив на умовах анонімності високопоставлений чиновник ЄС.

 «Основою цієї пропозиції будуть дуже міцні зв'язки між повною реалізацією Мінської угоди та санкціями, які вже діють і які не повинні зняти до повного виконання Мінських домовленостей», – зазначив посадовець.

Очікується, що пропозицію Туска, Меркель та Олланда зможуть підтримати всі 28 країн-членів ЄС на саміті, який відбудеться 19-20 березня у Брюсселі.

Як відомо, термін дії чинних санкцій проти РФ закінчуються у липні, і наразі думки лідерів країн ЄС щодо можливості їх продовження розділилися. Зокрема, Великобританія, Балтійські країни та держави, розташовані на півночі ЄС, планують продовжити санкції щодо російських енергетичних компаній, фінансової та оборонної галузей, в той час як Франція, Італія та Іспанія налаштовані менш рішуче щодо подальшого тиску на РФ.

Прив’язка санкцій до повного виконання Мінських угод фактично означала б їх продовження щонайменше до кінця року – терміну, який домовленості дають Україні для відновлення контролю над своїми кордонами. Крім того, за словами джерел в дипколах ЄС, європейські лідери схильні довіряти Меркель та Олланду у визначенні подальших кроків щодо сприяння виконанню домовленостей, адже саме ці політики брали участь в переговорах у Мінську.

«Саме тому зараз Туск працює разом з Меркель і Олландом над пропозицією», – підкреслив чиновник ЄС.

Нагадаємо, раніше глава Європейської Ради дональд Туск заявляв, що європейські лідери сумніваються щодо посилення санкцій проти РФ.