Болгарія та Азербайджан хочуть збудувати новий газогін для постачання газу з Азії до ЄС

5 Березня 2015, 12:12

Болгарія хоче відродити проект газогону Набукко для транспортування азербайджанського газу до ЄС. Про це заявив болгарський прем'єр-міністр Бойко Борисов під час візиту до Софії президента Азербайджану Ільхама Алієва.

За словами Борисова, газогін Набукко транспортуватиме газ з родовища Шах-Деніз в азербайджанських територіальних вод Каспійського моря.

“Ми хочемо відродити проект Набукко, зокрема його частину, яка проходить через Болгарію. Наша країна є дуже лояльним членом ЄС і виконала всі законні вимоги Третього енергетичного пакету, на відміну від багатьох інших країн. Таким чином, разом з президентом Алієвим, ми представимо відновлений проект (газогону — ред.) Європейської комісії", – зазначив Борисов.

Болгарський прем'єр також наголосив, що Болгарія не відмовиться від проекту Південний потік.

"Труби досі там. Наразі ми не маємо жодного письмового повідомлення про скасування будівництва Південного потоку. Ми зберегли проект Набукко як альтернативу" — зазначив він.

Наразі Болгарія забезпечує понад 80% своїх газових потреб за рахунок імпорту з Росії, і за умов кризи в Україні намагається диверсифікувати джерела енергопостачання. Заява російського лідера Владіміра Путіна щодо відмови від будівництва Південного потоку — нового газогону в обхід України — стала для офіційної Софії несподіванкою. Під час нещодавнього візиту до Брюсселя Борисов заявив, що його країні загрожує “енергетична катастрофа”.

Як відомо, за проектом обидва газогони — Набукко і Південний потік — мали проходити через Болгарію. Загалом Набукко був американським проектом, метою якого були поставки в ЄС газу з інших країн замість Росії, тож ідея побудови цього газогону викликала спротив Москви. На противагу Набукко Газпром висунув ідею Південного потоку, який проходив практично тим самим маршрутом — до газового вузла Баумгартен у Австрії. Крім того, в 2013 році Азербайджан долучився до іншого проекту – Трансадріатичного газогону (TAP), який транспортуватиме азербайджанський газ з Туреччини через Грецію і Албанію до Італії. Через це реалізацію проекту Набукко відклали.

Як повідомляється, з родовища Шах-Деніз планують добувати16 млрд кубометрів газу на рік, з яких 6 млрд експортуватимуть до Туреччини, а 10 млрд — через трубопровід ТАР до європейських країн. Болгарія отримуватиме 1 млрд кубометрів азербайджанського газу через з'єднувальний пункт з Греції, після того, як проект буде введений в експлуатацію в 2019-2020 роках.

“З Болгарії азербайджанський газ зможемо постачати у Румунію та Угорщину”, – зазначив Алієв.

Читайте такожТуреччина планує будувати газогони з Азербайджану, Туркменістану та Ірану

Кількість азербайджанського газу, який поставлятиметься до ЄС є незначною, порівняно з планами РФ щодо перекачування 63 млрд кубометрів на рік через Південний чи Турецький потоки. Однак Алієв під час візиту до Софії наголосив, що Азербайджан має багаті запаси природного газу, які сягають 2,5 трлн кубометрів, і після видобутку з родовища Шах-Деніз фахівці приступлять до розробки родовища Абшерон.

"Азербайджан не перебуває під санкціями. Тому ми не бачимо жодних проблем в тому, щоб підняти питання (щодо будівництва нового газогону — ред.) у Брюсселі", – додав Борисов. Він також висловив Азербайджану вдячність за пропозицію, щодо того, щоб Болгарія стала одним з акціонерів Південного газового коридору.

Південний газовий коридор є терміном, що позначає три трубопроводи, які транспортуватимуть азербайджанський газ: Південно-Кавказький газогін з родовища Шах-Деніз через Азербайджан і Грузію, трубопровід TANAP через Туреччину, і ТАР, що бере свій початок у Греції.

"Ми вважаємо, що можна об'єднати TAP і Nabucco. Не важливо, як називатиметься цей маршрут. Наша головна мета полягає в тому, щоб збільшити обсяги постачання азербайджанського газу в Європу. Чим більше країн ЄС отримуватимуть наш газ, тим краще буде для всіх", – заявив президент Азербайджану.

Читайте також: Стамбул хоче отримувати з РФ дешевий газ в обмін на «Турецький потік»