МЗС України: ООН не визнає реальної ролі Росії в подіях у Криму та на Донбасі

3 Березня 2015, 23:40

У 9-й доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію в Україні відсутні факти підривної діяльності Російської Федерації на сході України, а також не визнається окупаційною політика російської влади на території Криму. Про це зазначає спікер МЗС України Євген Перебийніс.  

"Хоча Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) і зазначає, що статус Криму чітко визначений резолюцією Генасамблеї ООН 68/262 "Територіальна цілісність України", в доповіді є такі терміни, як "кримська поліція", "кримська прокуратура", "де-факто влада Криму", – повідомив спікер МЗС.

"Усе це свідчить про небажання УВКПЛ називати Крим окупованим Російською Федерацією, а російську владу на півострові – окупаційною, хоча саме такий статус відповідає нормам і принципам міжнародного права, а також відповідає згаданій резолюції Генасамблеї ООН", – сказав він.

Спікер зазначає, що в доповіді відсутня інформація про направлення Росією так званих гуманітарних конвоїв, після чого активізується діяльність незаконних збройних формувань. Крім того, характер висвітлення справи Надії Савченко не відповідає критичності ситуації.

У згаданій доповіді зазначалося, що кількість жертв війни на Донбасі досягла майже 6 тисяч людей, а кількість внутрішніх переселенців в Україні перевищила мільйон.

Нагадаємо, 18 лютого Рада національної безпеки і оборони схвалила звернення України до ООН і Євросоюзу про введення миротворців на територію країни.