На Луганщині затримали групу осіб під керівництвом військового з “Айдара” за підозрою у низці злочинів

1 Березня 2015, 11:09

У Луганській області працівники МВС затримали групу озброєних осіб під керівництвом військового з батальйону "Айдар" з позивним "Філат", яких підозрюють у розбої та мародерстві. Про це повідомили у прес-службі голови Луганської ОДА Геннадія Москаля.

«Днями працівники управління МВС у Луганській області знешкодили злочинне угруповання, яким керував військовослужбовець «Айдара» з позивним «Філат». Під час затримання злочинці вчинили озброєний опір правоохоронцям, бій із використанням автоматичної зброї тривав цілу годину. В результаті учасників бандформування затримали, в них вилучені позашляховик «Тойота» без номерів, автомат Калашникова з підствольним гранатометом, пістолет Макарова, ручний гранатомет, гранати «РГД», а також велику кількість патронів. Під час обшуків за місцем тимчасового проживання злочинців вилучені ще два автомати Калашникова, п’ять гранат, гранатомет, більше тисячі патронів різного калібру та п’ять саморобних котушок для здійснення вибухів», – йдеться у тексті.

За інформацією Луганської ОДА, затримані злочинці готували зброю в Київ для дестабілізації ситуації.

«Для цього вони облаштували схованку, з якої вилучено сім ящиків із патронами калібру 7,62 (всього понад шість тисяч патронів), п’ять ящиків із гранатами Ф-1, вісім протипіхотних мін, два ящики з тротиловими шашками, 11 гранатометів, 36 ручних гранат «РКГ-3» із запалами, 11 димових шашок, сім протитанкових мін та інші боєприпаси. За цими фактами відкрито кримінальні провадження, злочинці сидять за гратами», – додали у повідомленні.

«Облдержадміністрація неодноразово звертала увагу Міністерства Оборони та Генерального штабу України на нездорову ситуацію в частині батальйону «Айдар». Однак належних висновків, на жаль, так і не було зроблено. Подальше зволікання з цією проблемою може призвести до непередбачуваних наслідків», – зазначили слова голови ОДА Геннадія Москаля.

«Значна частина батальйону «Айдар» самовіддано воює на передовій, захищаючи територіальну цілісність і незалежність України, але є й інша частина цього підрозділу, яка давно дезертирувала з «Айдару», перейшла на нелегальне становище і займається мародерством, розбоями, рекетом, крадіжками автомобілів та іншими злочинами в населених пунктах на контрольованій Україною території», – додали у тексті.

Як повідомлялося, військова прокуратура розслідує 27 кримінальних справ проти бійців "Айдару".

Нагадаємо, Міністерство оборони мало намір провести реорганізацію батальйону "Айдар" до початку 2015 року.

У січні представники «Айдара» пікетували Міністерство оборони з вимогою не розформовувати батальйон.

Також нагадаємо, у листопаді прокурор Києва Сергій Юлдашев заявив, що  вважає батальйон "Айдар" внутрішньою загрозою через захоплення бійцями вертолітного майданчика Януковича з вимогою повернути це майно державі.