Семенченко пропонує Раді запровадити збір за відстрочку від мобілізації

27 Лютого 2015, 17:11

Народний депутат від "Самопомочі" Семен Семенченко пропонує Верховній Раді дозволити відстрочку від мобілізації на підставі сплати спеціального збору. Законопроект про зміни до закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" №2251 уже зареєстрований у  парламенті.

"Цей законопроект покликаний запровадити нову підставу відстрочки від мобілізації – сплата спеціального збору за відстрочку призову на військову службу під час мобілізації. Скориставшись такою підставою відстрочки, особи, які не принесли б значної  користі в бою, зможуть легально (без використання нині діючих корупційних схем) сплатити визначену за формулою  суму і бути звільнені від мобілізації", – йдеться у повідомленні прес-служби Семенченка.

Нардеп пропонує, аби кошти, акумульовані зі спеціального збору, використовувалися виключно на допомогу військовослужбовцям та їх сім'ям, на закупівлю, ремонт, модернізацію військової техніки тощо.

У законопроекті наголошується, що документ покликаний покращити фінансування військових формувань України та підвищити ступінь моральної готовності до участі у бойових діях особового складу військових формувань.

Як відомо, 15 січня депутати Верховної Ради підтримали указ президента Петра Порошенка про часткову мобілізацію. 19 січня Порошенко підписав документ.

Передбачається, що три етапи мобілізації у 2015 році триватимуть з січня по серпень.

Перший почався 20 січня і тривав 90 днів, другий – орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап почнеться з червня і також продовжиться упродовж 60 днів.

Мобілізовані пройдуть спеціальне навчання. 26 діб триватиме власне військова підготовка, з них 7-10 днів – загальновійськова, а далі – навчання по військовій спеціальності. Після цього 15 днів триватиме бойове злагодження.

Протягом року до лав Збройних сил України планується мобілізувати 200 тис. українців. Також у 2015 році планується провести призов 40 тисяч громадян на строкову військову службу.