ГПУ встановила всіх “беркутівців”, які брали участь у розстрілах Майдану

24 Лютого 2015, 11:19

У результаті слідчих та розшукових дій встановлені всі бійці роти спецпризначення полку міліції особливого призначення «Беркут», які брали участь у розстрілі протестувальників 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській в Києві.  Про це йдеться на сайті ГПУ.

Крім раніше затриманих двох бійців та командира цього підрозділу, слідчими 23 лютого 2015 року повідомлено про підозру ще 20-ти бійцям так званої «чорної роти»

"Двох бійців із зазначеної кількості підозрюваних 23 лютого цього року внаслідок спільної спецоперації Генпрокуратури, МВС та СБУ було затримано, а інших оголошено в розшук, та судом винесено ухвали про їх затримання та доставку до суду для обрання запобіжного заходу", – йдеться у повідомленні.

За результатами більше двадцяти обшуків, проведених одночасно в Києві та шести областях, а також інших слідчих та процесуальних дій, отримані додаткові дані причетності вказаних осіб до інкримінованих злочинів.

Повідомляється, що всім "беркутівцям" інкримінують перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки; вчинення за попередньою змовою умисних вбивств та замахів на вбивства декількох осіб, способом небезпечним для життя багатьох осіб; втрата табельної зброї. Слідство у провадженні триває.

Зазначається, що 20 січня 2014 року від куль спецпризначенців загинули 39 учасників мирних протестів, і не менше 8 осіб було поранено.

Нагадаємо, за висновком Комітету з запобігання тортур Ради Європи, підрозділ міліції «Беркут» та Внутрішні війська застосовували тортури проти учасників протестів у Києві 2014 року. 

Як відомо, більшість людей, котрі загинули під час сутичок у Києві з 18 лютого, були вбиті снайперами прицільними пострілами у серце, голову та шию. Снайпери стріляли по людях, які не мали ані зброї, ані засобів захисту. Також загинули працівники правоохоронців. Хто вбив активістів – досі невідомо.

Читайте також: Злочини проти Майдану: хід розслідування, найрезонансніші справи