Терористи відновили наступальні дії – Тимчук

16 Лютого 2015, 08:37

З початку дії «режиму припинення вогню» (00:00 15.02.2015) до середини вчорашнього дня російсько-терористичні війська неодноразово грубо порушували домовленості шляхом проведення обстрілів позицій українських військ і цивільних об'єктів.Про це написав у Фейсбуці керівник групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук.

За його словами, з початку перемир'я перший удар був завданий терористами вночі 15 лютого з позицій району Стаханова (гаубична батарея бойовиків).Із середини вчорашнього дня ворог, на додачу до обстрілів із практично всіх видів зброї, також спробував відновити наступальні дії. Українські війська відкривають вогонь тільки у відповідь.

При цьому найбільш складна ситуація зафіксована на Дебальцевському плацдармі.

"Зокрема, зафіксовано кілька атак позицій українських військ в районі Чорнухине. У Новогригорівці формування ворога намагалися оточити 2 блок-пости українських військ. При цьому 1 танк терористів підірвався на міні (був добитий із гранатомета), також у ході відбиття атаки українськими військами 1 БМП бойовиків був уражений ПТУРом (екіпаж знищений). Водночас бойовики і підрозділи ЗС РФ активно наносили удари зі ствольної артилерії і РСЗВ по українських військах в районі Дебальцевого", – зазначив Тимчук.

"Основна частина ударів із РСЗВ наносилася з вогневих позицій із району Ломоватки. Періодично вогонь вівся інтенсивніше, ніж до «перемир’я», – повідомляє "Інформаційний Супротив".

Як зазначається, також вогонь по позиціях українських військ в районі Дебальцевого наносився з вогневих позицій артилерії в районі Шахтарська (12 одиниць ствольної артилерії та 6 установок РСЗВ). З боку траси Сніжне-Дебальцеве були виставлені тимчасові пости бойовиків, при цьому було перекрито рух громадського транспорту в районі розміщення артилерійських позицій російсько-терористичних військ (з метою недопущення фото- та відеозйомки обстрілів).

"Водночас противник провів перегрупування своїх сил. У район Горлівки перекинуті 2 батальйонні тактичні групи російсько-терористичних військ, підсилені окремою бронегрупою (900 осіб, 25 танків, 32 ББМ, 20 одиниць автотранспорту, 2 мінометні батареї)", – інформує "ІО".

Зазначається, численні обстріли позицій українських військ зафіксовані також упродовж доби на Донецькому та Луганському напрямах. Обстріли ведуться з ствольної зброї, мінометів, танків, ствольної артилерії РСЗВ.

Тимчук констатує, що упродовж вихідних відзначалися спроби атаки противника в районі Мар’їнки. Противник змушений був відступити.

"У Горлівці прогримів вибух. Кілька бойовиків отримали поранення. За попередніми даними, причина вибуху – необережне поводження з гранатою", – зазначив він.

Як зазначає "ІС", з Донецька в сторону кордону з РФ через Сніжне помічено переміщення незвичного конвою  в складі  7 джипів, 1 БТР-80, 12 броньованих автобусів з затемненим склом, 6 критих «Уралів».

"Помітний ріст мародерства на блокпостах «ДНР», де почали практикувати відвертий грабіж. За словами самих терористів, їм припинили виплачувати зарплатню, тому вони годують себе винятково «з дороги», – резюмує Тимчук.

Увечері 15 лютого бойовики обстріляли з «Градів» Горлівку

Нагадаємо, під Дебальцевим бойовики з танків уночі з 15 на 16 лютого обстрілювали позиції сил АТО, які наразі утримує батальйон "Кривбас".

Тим часом "ДНР" заявляла про ультиматум українським військовим організовано покинути Дебальцеве без зброї і техніки. Про це заявив "глава" ДНР Олександр Захарченко.