Бойовикам відтіснили українські сили під Дебальцевим – Тимчук

10 Лютого 2015, 08:38

Українським силам не вдалося остаточно знешкодити новий наступ терористів під Дебальцевим, досягнуто тільки часткових результатів. Про це повідомив координатор групи «Інформаційний опір» (ІО) Дмитро Тимчук на сторінці у мережі Facebook.

«У районі Дебальцевого ситуація різко ускладнилася. Російсько-терористичні війська за останні три доби змогли різко наростити ударну міць своїх флангових тактичних груп і з учорашнього (09.02.2015) ранку перейшли до активних наступальних дій. Удари української артилерії по районах зосередження та шляхам висунення ударних тактичних груп противника лише відтягнули початок атак і дали частковий ефект. Не дивлячись на понесені втрати (близько 11 одиниць бойової техніки і кілька десятків знищених терористів), бойовики та російські війська одночасно на двох ділянках спробували спочатку взяти під вогневий контроль трасу Артемівськ-Дебальцеве, а потім, з підходом головних сил, перерізати шляхи постачання до Дебальцевого», – йдеться у тексті.

На кількох напрямках бойовики змогли відтіснити українські сили та захопили селище Логвинове.

«У результаті противник зміг відтіснити українські війська на кількох напрямках, зокрема, зайнявши позиції в районі Логвінового. Українська артилерія завдала послідовно два масованих вогневих удару по позиціях бойовиків у цьому районі, проте в результаті спостерігався лише частковий відхід розрізнених груп терористів. Також українські війська завдали низку ударів по позиціях бойовиків у районі Вуглегірська і Новогригорівки, також з частковим ефектом», – додав Тимчук.

За інформацією Тимчука, на лівому фланзі плацдарму відбувається заміна «казаків» на зведені угрупування найманців та російських військових.

«Східніше Дебальцевого вогневим ударом українських РСЗО БМ-21 «Град» накрито роту з т.зв. бригади «Привид» (командир – А.Мозговой), яка здійснювала марш в район позицій українських військ. Знищено два «Урали», 1 БМП-2, є втрати в живій силі бойовиків. Також українська артилерія завдала масованих вогневих ударів по виявлених вогневих позиційях артилерії бойовиків в районі Алчевська (накриті позиції ворожих РСЗВ), на схід від Луганська (накрита вогнева позиція самохідної гаубичної батареї), і в районі Донецька (нанесені вогневі удари по виявленим позиціях 120-мм мінометів противника). На позиціях на лівому фланзі дебальцевського плацдарму відбувається заміна т.зв. «казачих» формувань зведеними тактичними групами, сформованими з прибулих з РФ найманців і російських військовослужбовців. «Казакі» відводяться вглиб території, контрольованої «ЛНР», – зазначено у повідомленні.

Також Росія надсилає бойовикам підкріплення на інших ділянках фронту.

«У район Брянка-Первомайськ триває перекидання формувань російсько-терористичних військ. Перекидання здійснюється через Алчевськ і Перевальськ. Зокрема, за добу зафіксовано переміщення двох конвоїв (близько 20 критих вантажівок з живою силою і боєприпасами) і близько 10 одиниць броньованої техніки (з них чотири танки). Також триває перекидання формувань російсько-терористичних військ в район Донецька. Зокрема, зафіксовано переміщення колони з 26 одиниць бойової техніки (танки – до 10 одиниць, ББМ, вантажні та спеціальні автомобілі). За попередніми даними, в Донецьк перекидається батальйонна тактична група (БТГ) російських військ», – зауважив експерт.

Як повідомлялося, 9 лютого нардеп та комбат «Донбасу» Семен Семенченко в соцмережі писав, що спроба терористів перекрити трасу Артемівськ-Дебальцеве провалилася. Пізніше він повідомив, що бої на трасі тривають.

За інформацією прес-центру АТО, бойовики 9 лютого зосередили головний удар на Дебальцевому.

Як відомо, дебальцевський плацдарм є одним з основних напрямків зусиль російських військ і терористів у зоні АТО. Вони оточили його з кількох боків, але українські війська утримують свої позиції.