ООН разом з ОБСЄ закликають до гуманітарного перемир’я під Дебальцевим

5 Лютого 2015, 09:28

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун підтримав пропозицію голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича про встановлення тимчасового перемир’я в районі українського міста Дебальцеве для евакуації мирних жителів. Про це повідомляє прес-служба ООН.

«Генеральний секретар, як і раніше, серйозно стурбований ситуацією на сході України, зокрема, становищем мирних жителів. Він рішуче засуджує обстріли і закликає обидві сторони негайно перемістити лінію протистояння від густонаселених районів», – йдеться в заяві.

Пан Ґі Мун закликав негайно припинити вогонь для евакуації мирних жителів, зазначивши, що це можливо тільки через переговори в дусі доброї волі, а також наголосив на необхідності відновлення політичного діалогу.

3 лютого голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івица Дачич закликав усіх учасників боїв у районі Дебальцевого із гуманітарних міркувань негайно укласти місцеве перемир’я терміном принаймні на три дні, щоб уможливити евакуацію цивільного населення.

Як повідомлялося, генсек ООН у грудні попереджав про небезпеку заморожування конфлікту в Україні.

Окрім того, він закликав учасників конфлікту на Донбасі до діалогу ще у листопаді.