Рада Федерації хоче визнати незаконною передачу Криму Україні в 1954 році

4 Лютого 2015, 18:40

Акт про незаконну передачу Криму та Севастополя до складу України буде прийнятий в російському парламенті під час весняної сесії. Про це повідомила журналістам спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко.

«Цей закон стане встановленням історичної та юридичної справедливості, ми його розробили, зараз він проходить юридичну експертизу, і ми розраховуємо прийняти його під час весняної сесії» – зазначила спікер.

На думку Матвієнко, цей закон буде як історичним фактом, так і документом, який зафіксує несправедливість стосовно Криму та Севастополя. За словами спікера, цей закон є необхідним для Росії та її нащадків, адже ніхто не запитував кримчан у 1954 році, чи хотіли вони цього приєднання. Матвієнко переконана, що факт із приєднанням Севастополя взагалі містить грубі порушення, так як місто тоді мало всесоюзне значення.

А от щодо законності приєднання Криму та Севастополя до РФ у 2014 році, Матвієнко сумнівів немає. Вона визнає, що Росія мала вибір: погодитися із законним волевиявленням кримчан і прийняти їх до себе або ж відмовити. Рішення було прийняте "єдино правильне". До того ж, за її словами, цей референдум не суперечив жодним міжнародно-правовим актам. А от приєднання Криму до України мало характер волюнтаристського акту, який був прийнятий із порушеннями діючих конституцій та законодавчих процедур.

Про підготовку закону Радою федерації Матвієнко повідомляла в грудні минулого року.

Як відомо, після окупації Криму російськими військовими нелегітимна «влада» АРК 16 березня 2014 провела незаконний референдум і заявила, що майже 97% кримчан взяли в ньому участь, проголосувавши за приєднання Криму до Росії.

Через два дні президент РФ Владімір Путін і окупаційна «влада» Криму підписали договір між РФ і Республікою Крим про прийняття Криму до складу Росії і утворення у складі РФ нових суб'єктів. Ще через кілька днів Рада Федерації Росії одноголосно схвалила анексію Криму.