Єгор Фірсов: кадрова чистка на Донбасі повинна бути всеохопною

23 Січня 2015, 19:39

Люстрація на Донбасі має бути всеохопною. Про це в матеріалі «Донбас урятує люстрація» в "Українському тижні" пише Єгор Фірсов.

«Дивлячись на результат, визнаю головним нашим завданням на майбутніх звільнених територіях, як і на тих, що належать нам у цей час, тотальну чистку місцевої влади, максимально щільну люстрацію. Від того, чи зважимося ми на такий крок, залежить доля нашої країни. Чи збереже вона свою цілісність, чи втратить іще більше землі», – пише Фірсов.

На його думку, люстрація має мусить охопити всіх чиновників.

«Іншого виходу просто немає. І ніякі труднощі не повинні зупиняти нас у цьому. Головний аргумент її супротивників відомий: у тих, кого беруть замість них, зазвичай немає досвіду. А який досвід у людей, котрі все життя пропрацювали на покидьків, зрадників та казнокрадів і замішані в їхніх злочинних схемах? У них за плечима посадові злочини, хабарництво, брехня. Багато з тих, хто сьогодні перефарбувались і стали палкими патріотами України, колись робили все, щоб цієї держави сьогодні не було на картах. Тому чистка на Донбасі, як і в інших потенційно небезпечних регіонах повинна бути всеохопною», – наголошує Фірсов.

І додає, що насамперед треба змінити міліцію.

«Ека Згуладзе, наша паличка-виручалочка в МВС, уже розповіла про те, як відбуватиметься реформа, тож тут ми на правильному шляху. Усі добре пам’ятають бездіяльність міліції навесні, коли терористи брали штурмом відділки та адмінбудівлі. 17 тис. емвеесників Донеччини не захотіли зробити нічого проти незначних купок російських диверсантів і провокаторів, які розхитували ситуацію. Не захотіли, бо звикли працювати на бандитів і самі були їхніми ставлениками. Сьогодні вже не секрет, що керівництво міліції та СБУ в Донецьку призначав Рінат Ахметов. Він-таки й роздавав їм інструкції, як поводитися», – нагадав Фірсов.

За його словами, після таких подій більшість міліціонерів Донбасу не мають права носити форму.

«Замість них повинна прийти поліція нового зразка. І відбір до неї слід проводити серед патріотично настроєної молоді. Нехай кількість поліцейських буде удвічі менша, ніж доти. Але зарплати в них повинні бути на рівні принаймні €500–600. Важливо, щоб вони любили свою роботу й виконували її не тільки як «обязаловку», а і як почесну місію, улюблену справу», – наголошує народний депутат.

«Те саме стосується й чиновників навіть найнижчого рівня. Їхній штат надмірно роздутий. Хоч би куди я приїхав, хоч би де стикався з місцевою владою – усюди наражаюся на некомпетентність та імітацію бурхливої діяльності. Давно вже пора із цим щось робити. Усі волонтери, які допомагали армії та Майдану, добровольці з батальйонів, герої АТО, активісти – ось чудовий будівельний матеріал для нової влади. Слід активно вдаватися до їхніх послуг, відпроваджуючи на пенсію тих, хто довгий час допомагав будувати в Донбасі інкубатор сепаратизму», – підсумував Фірсов.

Детальніше читайте у черговому номері журналу «Український тиждень».