У Грузії пройде Тиждень українського кіно на підтримку Сенцова

21 Січня 2015, 15:44

З 29 січня до 1 лютого в Тбілісі триватиме Тиждень українського кіно на підтримку режисера, повідомили у прес-службі Держкіно.

Благодійні покази підтримав Національний кіноцентр Грузії. У Грузії українське кіно представлятимуть організатор заходу Анна Паленчук і режисер фільму "Поводир" Олесь Санін.

"Після того, як 26 грудня Лефортовський суд подовжив термін арешту Олега до 11 квітня, ми зрозуміли, що зараз вкрай важливо не спинятися і винести благодійні покази на новий рівень. Дуже приємно, що першими, з готовністю провести подію у своїй країні, відгукнулися наші грузинські колеги. Сподіваємось, що обрані для показів у Тбілісі фільми гідно представлять нашу країну", – зазначила Анна Паленчук.

У Грузії буде показано чотири українських фільми: "Гамер" (реж. Олег Сенцов), "Поводир" (реж. Олесь Санін), "Параджанов" (реж. Олена Фетісова і Серж Аведікян) та документальний фільм творчого об'єднання # BABYLON'13 – "Сильніше, ніж зброя".

Нагадаємо, восени 2014 року "Тиждень українського кіно на підтримку Сенцова" з великим успіхом пройшов у 10 містах України. Метою благодійних показів було допомогти Олегу Сенцову та його родині, а також відкрити сучасне українське кіно для масового глядача.

Як відомо, Сенцова затримали працівники ФСБ у травні у Криму, звинувативши його в організації теракту на території півострова. Пізніше його незаконно перевезли до Москви, де намагаються судити як російського громадянина, хоча режисер неодноразово заявляв, що не відмовлявся від громадянства України. Режисеру загрожує до 20 років позбавлення волі.

Згодом Московський суд продовжив арешт Сенцова до 11 квітня.

Тим часом Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальну справу за фактом побиття українського режисера Олега Сенцова працівниками ФСБ під час затримання в Криму.

Олег Сенцов – український режисер, був активістом Майдану, відкрито виступав за єдність України і допомагав українським військовим у Криму під час анексії. У травні 2014 був заарештований ФСБ Росії. Зараз режисер знаходиться в московській в’язниці Лефортово за звинуваченням у тероризмі; Олегу Сенцову загрожує 20 років позбавлення волі.