Юрій Сергеєв: Росію неможливо виключити з Ради Безпеки ООН, але повагу до неї втрачено

11 Грудня 2014, 12:57

В Раді Безпеки ООН відчувається атмосфера втрати довіри до Росії, хоча виключити її ані з РБ, ані з самої ООН неможливо. Таку відповідь дав «Українському тижню» постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв, відповідаючи на питання, чи спостерігається в Раді Безпеки ООН дипломатичне ізолювання Кремля.

«Росія залишається членом Організації Об’єднаних Націй, тож проблема в тому, наскільки адекватно поводитиметься вона сама. Її керівництво розуміє: статутні документи прописані таким чином, що постійного члена Ради Безпеки неможливо виключити, ані з РБ, ані з ООН узагалі», – каже дипломат. 

Довідка Тиждень.ua: для того, щоб виключити з Ради Безпеки постійного члена, потрібно внести поправки в Устав ООН. За це мають проголосувати дві треті членів – 129 країн. Потім цю поправку мають ратифікувати – також дві треті, включно з усіма постійними членами. Росія – це постійний член Ради Безпеки, тобто, вона мала б проголосувати сама проти себе.
 
«Все так зав’язано, що носії права вето можуть багато чого блокувати», – додає Сергеєв. 

«Утім, відчуття не те що ізоляції, а швидше втрати поваги до Росії, присутнє. Воно, сказати б, кружляє в атмосфері, тож Москва повинна думати, як повернути довіру», – резюмує дипломат.

Повний текст інтерв’ю читайте в черговому числі «Українського тижня» №50.