У Криму заарештували майно 24 українських банків

3 Грудня 2014, 13:49

Кримькі "суди" постановили арештувати та конфіскувати майно українських банків у Криму. Про це повідомив представник кримського "Фонду защіти вкладчіков" Андрєй Мєльніков.

"Ми подаємо у кримські суди заяви, подано 601 позовну заяву щодо 37 банків, майно 24 банків виявлено і заарештовано. Далі ми будемо вести цю судову роботу, хоча ми природно стикаємося з пропускною здатністю судової системи", – зазначив Мєльніков.

За його словами, "Фонд" подає заяви за принципом "один позов – один вкладник", тому постало питання щодо консолідації позовів.

"Якщо ця робота не завершиться ефективно, то ми будемо подавати в суди заяви протягом півтора-двох років. Це, звичайно, жах, але ми до цього готові", – підкреслив Мєльніков.

За його словами, сума, виручена від продажу кримського майна українських банків, буде розділена на рівні частини. Перша піде на погашення витрат "Фонду заащіти вкладчіков", пов'язаних з виплатою компенсацій вкладів, які залишилися в українських банках, друга – кримським вкладникам цих банків, чиї вклади перевищували 700 тис. руб.

"З тих 24 млрд, які пішли на виплати, ми розраховуємо повернути приблизно половину. Це наш розрахунковий рівень, виходячи з якості активів, вартості будівель та діалогу з українськими банками", – підкреслив Мєльников.

Про організацію "Фонд защіти вкладчіков" відомо, що вона позиціонує себе як "автономна некомерційна організація", а на вебсайті йдеться, що вона офіційно зареєстрована у Москві і має представництва тільки у Криму.

Нагадаємо, у травні Нацбанк припинив діяльність українських банків на півострові до завершення окупації.

Також повідомлялося, що за інформацією регулятора, українські банки у Криму втратили від окупації 22 млрд грн.