У Чехії знову вимагають відставки президента

1 Грудня 2014, 23:10

Ввечері 1 грудня близько 300 активістів у Празі влаштували марш протесту з вимогою відставки президента Мілоша Земана. Про це повідомили місцеві ЗМІ.

Протестувальники пройшли від Вацлавської площі до Празького граду (там розташована резиденція президента), щоб передати йому петицію з вимогою відставки.

Вони несли плакати з антипрезидентськими гаслами, а також чеські, українські та тибетські прапори.

"Ми вважаємо, що це не припустимо вказувати іншим державам відмовитися від свого суверенітету, як це робить Мілош Земан у випадку з Україною",  -зазначають автори петиції, підписаної більш, ніж 100 тисячами людей.

"Водночас Китай не  та держава, в якої повинен вчитися президент Чехії", -зауважують вони.

Окрім того, як вважають автори документу, Земан, як головнокомандувач збройних сил Чехії, не може своїми діями порушувати єдність НАТО та ЄС.

"Ми, як громадяни цієї країни у зв´язку з його попередніми діями, хочемо бути впевненим, що в разі можливого міжнародного конфлікту, президент виконуватиме функції верховного головнокомандувача збройних сил відповідально",  – додають вони.

Нагадаємо, в листопаді кілька тисяч демонстрантів в центрі Праги вимагали відставки президента Чехії Мілоша Земана через його прокремлівську політику. 

Як відомо, в квітні після анексії Криму президент Чехії Мілош Земан у своїх інтерв'ю закликав до "жорстких превентивних заходів" проти Росії, висловлював підтримку санкцій і навіть публічно виступав за операцію НАТО, якщо Росія зважиться на окупацію Східної України.

Починаючи з червня риторика президента змінилася. Зокрема, він  "не бачив жодних причин" для санкцій ЄС проти РФ, а у вересні заявив, що в Україні йде громадянська війна і "кілька сотень добровольців" з Росії не можна розцінювати як російське вторгнення.

Також Земан закликав світ і Україну змиритися зі "входженням Криму до складу Росії", оскільки, на його думку, "в найближчому майбутньому він не буде повернутий Україні, незважаючи на всі декларації".

Раніше розслідування чеського видання Respekt простежило давнє знайомство між Земаном і близьким другом Путіна Владіміром Якуніним. Згідно з даними видання, передвиборну кампанію Земана фінансував Якунін.