Чеські міністри не згодні з позицією президента щодо України

26 Листопада 2014, 09:31

Голова МЗС Чехії Любомир Заоралек та міністр фінансів Андрій Бабіш відреагували на слова президента країни Мілоша Земана про те, що Україна має залишатися нейтральною державою та піти шляхом "фінляндизації". Про це повідомили місцеві журналісти.

"Ми не повинні мати жодної схильності вказувати країнам навколо себе, яке майбутнє вони повинні вибрати. Я не думаю, що ми повинні давати будь-які рекомендації, наприклад, Україні, в якому напрямку їй рухатися", – зазначив Заоралек.

"Це шлях, який повинні найвищою мірою обирати вони самі. Це справа громадян України", – додав він.

До слів колеги приєднався міністр фінансів Чехії Андрій Бабіш.

"Безумовно, я не згоден з тим, що зовнішня політика України повинна бути у віданні інших країн", – наголосив він.

"Я думаю, що це незалежна держава, яка повинна приймати рішення сама, а не керуватися тим, яке їй хтось продиктує ззовні", – зазначив міністр фінансів.

Нагадаємо, 25 листопада Земан під час візиту до Казахстану заявив, що Україна має залишатися нейтральною державою та керуватися політикою "фінляндизації".

Також повідомлялося, що Земан неодноразово виступав з образливими заявами щодо України, хвалив Путіна та негативно висловлювався про санкції проти РФ. У Чехії громадяни влаштували акції протесту з вимогою відставки президента.