Президент Чехії у Казахстані виступив за “фінляндизацію” України

25 Листопада 2014, 16:16

Україна повинна йти шляхом так званої "фінляндизації" та стати нейтральною державою. Про це заявив президент Чехії Мілош Земан під час візиту до Казахстану.

"Щодо України моя думка незмінна. Вона має йти до нейтралітету та так званої фінляндизації", – переконаний лідер Чехії.

На думку чеських журналістів, термін "фінляндизація" за часів холодної війни означав узгодження зовнішньої політики Фінляндії з баченням Радянського Союзу для збереження суверенітету країни.

На думку речника президента Чехії Їржи Овчачека, термін має інше значення.

"Фінляндизація не означає підкорення зовнішній політиці іншої держави, а означає нейтральний статус країни, тобто уявний міст", – уточнив він.

Нагадаємо, голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр раніше заявив, що не бачить Україну членом НАТО.

Як відомо, в квітні після анексії Криму президент Чехії Мілош Земан у своїх інтерв'ю закликав до "жорстких превентивних заходів" проти Росії, висловлював підтримку санкцій і навіть публічно виступав за операцію НАТО, якщо Росія зважиться на окупацію Східної України.

Починаючи з червня риторика президента змінилася. Зокрема, він  "не бачив жодних причин" для санкцій ЄС проти РФ, а у вересні заявив, що в Україні йде громадянська війна і "кілька сотень добровольців" з Росії не можна розцінювати як російське вторгнення.

Також Земан закликав світ і Україну змиритися зі "входженням Криму до складу Росії", оскільки, на його думку, "в найближчому майбутньому він не буде повернутий Україні, незважаючи на всі декларації".

Раніше розслідування чеського видання Respekt простежило давнє знайомство між Земаном і близьким другом Путіна Владіміром Якуніним. Згідно з даними видання, передвиборну кампанію Земана фінансував Якунін.