Майже 70% чехів не згодні з твердженням Земана, що в Україні немає російської армії

22 Листопада 2014, 18:15

Майже 70% громадян Чехії не згодні з висловлюваннями свого президента Мілоша Земана щодо України. Такими є результати дослідження Чеського радіо, повідомляє видання ČeskéNoviny.

Більше двох третин населення вважає, зокрема, що висловлювання президента розділяють суспільство. Така ж кількість людей вважає, що Земан створює негативний імідж Чехії за кордоном. Так думають навіть ті, хто підтримав Земана на виборах у січні 2013 року.

Ще три чверті чехів засудили те, що Земан матюкався в прямому ефірі.

Дослідження показало, що найбільш чутливо люди сприймають суперечливі твердження Земана щодо України. Майже 70% людей не згодні саме з твердженням, що на українській території немає російської регулярної армії.

Речник президента Їржі Овчачек зазначив, що слова президента щодо російських військ в Україні не поділяє, проте відмовляється називати це вторгненням.

Овчачек пояснив негативні результати загальною напруженістю останніх тижнів і роллю, яку в ній відіграли ЗМІ.

"Це є результатом турбулентної атмосфери останнього тижня. Певною мірою це все підігрівалося засобами масової інформації. Але дуже важливо, щоб президент продовжував свої прямі контакти з громадянами" – сказав він.

Крім того, загальна довіра до президента Земана, згідно з даними Центру вивчення громадської думки, різко знизилась – з 58% у жовтні до 37% у листопаді. Це мінімальний показник з часу перебування Земана на президентській посаді.

Нагадаємо, 17 листопада в Чехії пройшли масові демонстрації з вимогою відставки президента через прокремлівську і антиукраїнську політику, самого Земана освистали і закидали яйцями.

Як відомо, в квітні після анексії Криму президент Чехії Мілош Земан у своїх інтерв'ю закликав до "жорстких превентивних заходів" проти Росії, висловлював підтримку санкцій і навіть публічно виступав за операцію НАТО, якщо Росія зважиться на окупацію Східної України.

Починаючи з червня риторика президента змінилася. Зокрема, він  "не бачив жодних причин" для санкцій ЄС проти РФ, а у вересні заявив, що в Україні йде громадянська війна і "кілька сотень добровольців" з Росії не можна розцінювати як російське вторгнення.

Також Земан закликав світ і Україну змиритися зі "входженням Криму до складу Росії", оскільки, на його думку, "в найближчому майбутньому він не буде повернутий Україні, незважаючи на всі декларації".

Раніше розслідування чеського видання Respekt простежило давнє знайомство між Земаном і близьким другом Путіна Владіміром Якуніним. Згідно з даними видання, передвиборну кампанію Земана фінансував Якунін.