Українські банки потребують додаткових 66 млрд — Гонтарева

20 Листопада 2014, 17:23

За результатами проведеного стрес-тестування, загальні потреби української банківської системи в докапіталізації складають 66 млрд гривень. Про це повідомила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва на п'ятому Українському інвестиційному форумі.

Гонтарева заявила, що стрес-тестування 35 найбільших банків країни, частка яких у банківській системі становить 20%, завершене і можна робити висновки про потреби в докапіталізації банківської системи.

"Загальні потреби в докапіталізації складають 66 млрд гривень. І я хочу сказати, що в основному це обумовлено проблемами в Луганську і Донецьку", – зазначила голова НБУ.

Вона нагадала, що регулятор продовжує “очищення” банківської системи від неплатоспроможних банків і банків, що займаються відмиванням грошей.

“26 банків цього року виведені з ринку Фондом гарантування, у тому числі 11 – за відмивання грошей. Ми не маємо наміру зупиняти цей процес”, – наголосила Гонтарєва, додавши, що регулятор має намір підтримувати системні банки, у тому числі шляхом надання рефінансування та націоналізації.

Нагадаємо, раніше Гонтарева повідомила про скорочення штату Нацбанку на 50% та бюджету регулятора на 2015 рік  – з 11 мільярдів до 5 мільярдів гривень.