У Франції побоюються, що російські моряки можуть викрасти “Містраль”

20 Листопада 2014, 15:30

Французька влада боїться, що російські моряки встановлять контроль над вертольотоносцем "Владивосток" та залишать на ньому Францію. Про це повідомляє французька газета Le Figaro з посиланням на власні джерела.

Згідно з повідомленням, у понеділок, 17 листопада, трапився інцидент, коли 400 російських моряків, які проводять навчання на "Владивостоці" з початку літа, хотіли постійно переміщуватися кораблем.

"Вони хотіли також перенести власні речі на "Владивосток", проте їх зупинили", – повідомило поінформоване джерело.

"Таким чином, вони могли б встановити контроль над кораблем, після чого  було б дуже важко вибити їх звідти", – додав співрозмовник видання.

"Такий крок, ймовірно, був сигналом про те, що вони готували власний від'їзд", – зазначив він.

Водночас, за словами джерела, під час ходових випробовувань російські моряки поводили себе спокійно. 

"Росіяни – партнери, проте краще бути готовими до будь-яких несподіванок", – зазначило джерело.

"Я боюся, що одного ранку ми прокинемося, а "Владивостоку" більше не буде", – додав він.

Проте, за словами співрозмовника видання, корабель стоїть у закритій бухті, тому йому буде складно пройти непоміченим через кілька перешкод.

Раніше французькі ЗМІ повідомляли, що з 17 листопада російські моряки, дислоковані у французькому порту Сен-Назер, нібито отримали доступ на борт вертольотоносця "Владивосток" класу "Містраль".

Згодом стало відомо, що російським морякам заборонено доступ на кораблі "Містраль".

Нагадаємо, 14 листопада мала відбутися передача «Містраля» російському замовнику. Однак раніше прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс сказав, що наразі не бачить умов для передачі Росії корабля «Містраль». 

Водночас глава адміністрації російського президента Сергій Іванов заявляв, що Росія буде судитися з Францією у разі непостачання вертольтоносців і вимагати відшкодувати неустойку за контрактом.

Крім того, повідомлялося, що команда «Містраля» перебуватиме у Франції до кінця року.