ЗМІ: Росія планує відкрити власні банки на окупованому Донбасі

20 Листопада 2014, 10:56

У РФ можуть ухвалити законопроект, який дозволить банкам країни відкривати філії на окупованих територіях Донбасу. Про це написали російські ЗМІ з посиланням на автора законопроекту, депутата Держдуми від "Єдіной Россії" Євгєнія Фьодорова.

За словами Фьодорова, з 800 російських банків знайдуться бажаючі "почати працювати в регіоні, де мільйони потенційних клієнтів".

"Почали ж працювати в Криму, незважаючи на санкції", – зазначив він.

Законопроект Фьодорова в цілому регламентує те, що у РФ називають "захистом співвітчизників за кордоном". Він носить робочу назву "Про соціально-економічну підтримку російських співвітчизників, які проживають в зоні гуманітарної катастрофи".

У пояснювальній записці до документу йдеться, що метою закону є створення правових основ для надання соціально-економічної підтримки російським співвітчизникам, які масово проживають у зоні гуманітарної катастрофи. До таких територій віднесли ті, на яких в результаті воєнних дій виникає загроза "геноциду, епідемії, голоду, насильства щодо мирних громадян, а також створюються умови, розраховані на повне або часткове фізичне знищення російськомовного населення".

Право вводити режим надання соціально-економічної підтримки співвітчизникам, які проживають за кордоном, нададуть уряду Росії, а Верховний суд РФ "встановить наявність гуманітарної катастрофи там, де живуть співвітчизники (на підставі їх заяви)".

Окрім того, згідно з текстом законопроекту, визначати межі зони катастрофи Верховний суд буде на підставі матеріалів референдумів, виборів органів влади на місцях чи інших документів, наданих заявниками.

Як відомо, український Кабмін із грудня припинить виплачувати пенсії мешканцям окупованого Донбасу, якщо вони не бажають переселитися з контрольованих терористами територій, оскільки бойовики використовують ці гроші з метою терору.

Також нагадаємо, що самопроголошені "Донецька народна республіка" і "Луганська народна республіка", визнані в Україні терористичними організаціями, провели "вибори глави держави і парламенту" 2 листопада, що є порушенням Мінських угод про припинення вогню.