Військовий експерт: Україні варто психологічно готувати населення до війни

18 Листопада 2014, 12:35

Серед пріоритетів України на найближчий час – психологічна робота з населенням та ухвалення змін до законів, щоб була можливість увести воєнний стан. Таку думку у коментарі Тиждень.ua висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Все-таки варто підготувати все населення України до війни. Починаючи з психологічного розуміння, що ми зможемо протистояти агресії Путіна у тому випадку, коли весь народ, все населення держави буде готове боронити державу», – наголосив Бадрак.

На його думку, це єдиний спосіб зупинити агресію Кремля.

"Військово-політичне керівництво зрозуміє що допомоги від Заходу, у тому числі летальної зброї не буде, 100% не буде захисту української держави і також 100% не можна домовитись з Путіним. Якщо ми бачимо, що такі у нас вихідні дані, то немає в нас іншого виходу як готуватися до протистояння самотужки, а якщо так, то військово-політичне керівництво має першим пріоритетом поставити безпосередньо підготовку сил оборони до війни і підготовку всього населення до протистояння Росії. Я не кажу що все виглядає абсолютно фатально, я кажу, що якщо ми продемонструємо готовність держави воювати при чому воювати серйозно довго і до кінця тоді Путін відступить. Причому не тому що побоїться, а тому що вже сьогодні ми бачимо дуже суттєву зміну настроїв у середині російського суспільства. Дійсно, ще тривалий час Путін буде орієнтуватися на поліцейський режим і на пропагандистську машину, які йому вдалося створити, але так буде не завжди. Якщо буде дуже серйозний опір і якщо росіяни побачать, що на Донбасі є і їхні регулярні війська, а ці війська не надто й хочуть воювати проти України, то це може спричинити серйозний опір в середині РФ", – додав Бадрак.

За словами експерта, важливо також, щоб суспільство стежило за дотриманням обіцянок керівництвом держави, зокрема стосовно фінансових ресурсів на переозброєння.

«Другий момент це все-таки внести зміни до необхідних нормативно-правових актів для того, щоб була можливість ведення воєнного стану. Це також необхідно. Забезпечити виконання тих заяв безумовно позитивних, про які зазначив президент України в різні моменти. Це й нещодавна заява про 3% ВВП на оборону щороку. Також нагадаю, що президент 24 серпня оголосив, що на переозброєння протягом наступних трьох років піде понад 40 млрд грн тобто щонайменше по мільярду доларів за тим курсом щорічно на переозброєння . Необхідно, щоб про ці дві позиції суспільство постійно тримало в полі зору і нагадувало верховному головнокомандуючому, що це він пообіцяв і це треба зробити», – завершив Бадрак.