Військовий експерт: Україні необхідно перейти від АТО до військової операції

17 Листопада 2014, 15:04

Україні слід відмовитись від антитерористичної операції, в рамках якої діють українські сили на Донбасі, та перейти до військової операції і вживати термін "війна". Таку думку у коментарі Тиждень.ua висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Для того, щоб 2015 рік став роком реформ потрібна не тільки політична воля, а й певна корекція самої ідеології у військово-політичному керівництві. На сьогодні не є таємницею що для президента і верховного головнокомандувача головним аспектом чи можливістю №1 є політичний і дипломатичний процес. Він дійсно тут багато чого зробив і певний успіх на дипломатичному фронті має», – зазначив Бадрак.

На думку експерта, Україна припустилася низки помилок у питаннях забезпечення діяльності силовиків.

«Через таку увагу виключно до дипломатичного фронту і зволікання з роботою у сфері посилення оборонного потенціалу та організації протидії російській агресії. Певні речі треба було вдосконалити на рівні сприйняття ситуації. З фактів можна навести трагедію під Іловайськом, логістичне забезпечення армії, з чим не справився уряд, а також питання формування державного оборонного замовлення на 2014 рік, яке також було урядом прийнято з запізненням. Вибори були головнішим питанням, ніж організація оборони держави і формування ідеології, що війна є всенародною. Ось тут в нас є певні проблеми зі сприйняттям.

«Експертна рада, представником якої я є, 1 вересня зробила заяву про необхідність підготовки нормативно-правової бази до уведення воєнного стану в державі, а для цього потрібні певні зміни до законів, оскільки  в нинішньому вигляді це зробити занадто складно. Ми давали й інші пропозиції. Наприклад, утворення єдиного центру керівництва і переходу до реальної назви що це є війна і це є військова операція. Ми вважали що це необхідно», – зазначив Бадрак.