Експерт: Україна вже втратила до 40 фахівців з елітних підрозділів за час війни

17 Листопада 2014, 13:03

Україні слід більш обережно та за призначенням використовувати елітні спецпідрозділи силовиків. Таку думку у коментарі Тиждень.ua висловив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

"Іншим фактором стримування (військового ворога – Ред.) може бути створення певної кількості підготовлених сил спецпризначення. Це те, що ми сьогодні позначаємо в системі Збройних сил як сили спеціальних операцій. Також є аналогічні спецпідпрозідли Нацгвардії і суто міліцейські підрозділи у системі МВС, і спецпідрозділи СБУ "Альфа", і спецпідрозділи служби зовнішньої розвідки, і спецпідрозділи військової розвідки", – вважає Бадрак

За його словами, на першому етапі воєнних дій на Донбасі такі підрозділи використовували хаотично, що призвело до значних втрат фахівців.

"На жаль, цей перший етап війни продемонстрував, що командування АТО використовувало елітні підрозділи переважно не за призначенням. У результаті Україна втратила до початку перемир’я близько 40 фахівців у різних спецпідрозділах держави. Це безумовно прикра інформація, і якщо ми кажемо про реформу армії і реформу сектору безпеки, то одним з принципів має бути застосування підрозділів за призначенням, а не в хаотичному режимі, як це інколи відбувалося", – додав Бадрак.