В РНБО розповіли про “чорнові” домовленості щодо відведення військ на Донбасі

15 Листопада 2014, 14:29

У Раді національної безпеки та оборони України зазначають, що заявлений моніторинговою місією ОБСЄ українсько-російський проект відведення важкого озброєння та військ від лінії розмежування на Донбасі є не остаточним, а ”чорновим”. Про це 15 листопада на брифінгу в Києві повідомив заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Польовий.

"Ця заява з’явилася від представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які беруть участь у спільній контактній групі. Метою української сторони є не завоювання Донбасу, Кубані чи Москви, а встановлення миру. Ми вітаємо будь-які контакти для припинення вогню. Наразі це ”чорнові” домовленості, вони не узгоджувалися сторонами, але ми сподіваємося на позитивне рішення”, – сказав Польовий.

Як відомо, раніше в ОБСЄ оприлюднили інформацію про те, що українські та російські військові склали певний проект документа щодо відведення військ на Донбасі, а також виконання інших пунктів Мінського протоколу.

Згідно з повідомленням, проект передбачає три стадії реалізації – два дні "тиші", виведення важкої техніки протягом п'яти днів, і потім розподіл сил за лінією контакту згідно з Мінським меморандумом протягом 21 дня. Рішення прийняли в межах "Об'єднаного центру з контролю і координації".
Разом з тим в ОБСЄ зазначили, що військові України і РФ тільки почали обговорювати проект з представниками бойовиків "ДНР". Про так звану "ЛНР" в цьому контексті не згадують. 

Як відомо, 5 вересня в Мінську на засіданні контактної групи по Україні був підписаний протокол про припинення вогню на сході країни. Перемир'я набрало чинності з 18:00 того ж дня за київським часом.

За офіційними даними, тільки протягом останнього місяця загинули близько 100 бійців АТО.

Нагадаємо, 4 листопада відбулося засідання РНБО, під час якого ухвалили низку рішень, зокрема про скасування закону про особливий статус окремих районів Донбасу.

Водночас, за словами РНБО, режим припинення вогню на Донбасі досі в силі.