У Керчі скаржаться, що мають води лише на два місяці

14 Листопада 2014, 11:35

Запас води в Станційному водосховищі, яке постачає воду до Керчі, становить 8,3 млн кубометрів при достатньому обсязі в 15 млн кубометрів. Про це заявив "начальник управління житлово-комунального господарства міської ради" Василь Остапенко.

Він заявив, що 5-6 млн кубометрів з цієї води – це "мертвий обсяг", замулена вода, яку не можна пускати в міську систему водопостачання. Решту 2-3 млн кубометрів вистачить Керчі на два місяці виходячи з розрахунку робочого об'єму 1,5 млн кубометрів на місяць.

"Ситуація вимагає прийняття екстрених заходів. Є ймовірність того, що воду в місті доведеться давати за графіком – годин по 10 на добу, тоді запасу вистачить місяці на чотири", – припускає чиновник.

За його словами, самозваний "уряд Криму" думає про забезпечення Керчі водою з Краснодарського краю, будівництві опріснювальної станції на узбережжі Азовського моря або ж розробці артезіанських свердловин.

Нагадаємо, на початку листопада стало відомо, що у Севастополі через нестачу дніпровської води в Чернореченському і Міжгірському водосховищах упроваджують графік водопостачання.

Як відомо, у 2014 році надходження води з Дніпра Північно-Кримським каналом було припинено, в Криму виникли значні проблеми з водопостачанням.

На території Херсонської області у 1961—1971 роках був збудований Північно-Кримський канал для зрошування земель посушливих регіонів України (Херсонської області і Криму) водами Дніпра. Починається з Каховського водосховища, доходить до Керчі. Довжина – 402,6 км, максимальна пропускна спроможність – 300 м/с.

У 1986 році площа зрошування становила 380 тис. га і обводнення понад 600 тис. га.

Канал забезпечував водою Феодосію, Керч, Судак, частину сіл Ленінського району Криму, селища Сімферопольського району (Комсомольське, Гресовське), деякі райони Сімферополя.